Književnost NAGRADNJAČA

Kakav je zapravo bio James Joyce?

  • Autor: S. F.
  • 19.4.2011 13:20:03
  • 19.4.2011 11:21:56

Kakav je zapravo bio James Joyce? Povučen i smrtno ozbiljan, kao što mnogi smatraju, ili će pravo lice legendarnog književnika tek biti otkriveno

Nova knjiga u nakladi izdavačke kuće Edicije Božičević 'Joyce kakvog smo poznavali' autora Ulicka O'Connora donosi sjećanja Joyceovih prijatelja i suvremenika.

Objavljena je s namjerom da upozna čitatelje s dijelom Joyceove osobnosti koja je široj javnosti dosad bila nepoznata, rušeći tako predrasude o jednom od najvažnijih svjetskih književnika, kao povučenoj, ozbiljnoj osobi zatvorenoj u svoj stvaralački svijet.

Čitatelje će zasigurno iznenaditi novi Joyce, otvoren, šaljiv, sportski tip, kojeg ni svjetska slava nije promijenila.

Sabrana sjećanja Williama G. Fallona, Eugena Sheehyja, Padarica Columa, Arthura Powera i Seana Lestera na Joycea kao školskog prijatelja, kolegu ili pak sugrađanina vrijedne su crtice iz života kroz koje nam pravi pisac remek-djela 'Uliks' postaje bliži.

Zajednička tema pet memoara objavljenih u djelu Joyceova je opsjednutost rodnim gradom. U svom prikazu sudac Sheehy opisuje Joyceov odgovor na pitanje njegove sestre Hanne, zašto gotovo sve što je napisao govori o Dublinu: 'Jedna engleska kraljica rekla je da će, kada umre, na njezinu srcu biti ispisana riječ Calais. Na mom će pronaći riječ Dublin.'

Autor Ulick O'Connor rođen 1928, u Rathgaru u Irskoj, književnik je povjesničar i kritičar. Studirao je na University College Dublin i u New Orleansum, a piše poeziju, dnevničku prozu, književnu kritiku i biografije. Godine 1985. dobio je nagradu Irish-American Institute's Literary Award.


POKLANJAMO VAM TRI PRIMJERKA KNJIGE! Na adresu kultura.tportal@t-com.hr pošaljite svoje podatke (ime, prezime, adresu).

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još