KLIMATSKE BAJKE

Koga bi princeza poljubila da nije bilo žaba?

14.04.2011 u 17:47

Bionic
Reading

Kako bi završila pjesma 'Zeko i potočić' da se potočić nije smrznuo i bi li princeza pronašla svog princa-žabu da su sve žabe iz obližnje močvare nestale? Zapitali su se to u udruzi Kapibara i u suradnji s Festivalom Perforacije pokrenuli natječaj za klimatske bajke u kojima bi sudbina junaka i prirode trebala biti promijenjena kao što se vremenom promijenila i klima

Klimatske promjene vjerojatno su najznačajniji izazov čovječanstva u ovom stoljeću i potežu za sobom dvije (paralelne) opcije djelovanja – strategije ublažavanja negativnih utjecaja na okoliš i strategije prilagodbe nezaustavljivim promjenama koje su već počele.

Obje strategije zahtijevaju informiranost i razumijevanje problematike, ne samo znanstvenika, već i političkih elita, medija i najšire javnosti – pa tako i djece.

U svrhu edukacije djece o klimatskim promjenama Festival Perforacije vas poziva u suradnji s Udrugom Kapibara da promijenite bajke onako kako su ljudi promijenili klimu. Kako bi završila pjesma 'Zeko i potočić' da se potok nije smrznuo? Bi li princeza pronašla svog princa-žabu da u obližnjoj močvari nije bilo žaba?

Ako želite sudjelovati u natječaju, promijenite poznate dječje bajke, priče ili pjesme kao da su same promijenjene klimatskim promjenama. Klimatske bajke trebaju biti magično prerađene poznate dječje bajke, priče ili pjesme u kojima se možda zekin potočić nije smrznuo zbog globalnog zatopljenja, a princeza nije pronašla svog princa žabu, jer su žabe nestale iz obližnje močvare. Možda se Zlatokosa ne može odmoriti na krevetu jer medvjedi više ne spavaju zimski san, a ružno pače nikad ne bi našlo svoje jato zbog promjene migracijskih putova ptica.

Uvjeti natječaja podrazumijevaju jedan autor – jedna bajka, priča ne smije biti ranije objavljena, tekst ne smije biti duži od deset kartica. Natječaj je otvoren do 20. svibnja i do tada se priče, uz kratku biografiju, trebaju poslati mejlom na adresu perforacije@gmail.com ili poštom.

Više informacija pronađite na stranici Udruge Kapibara, a rezultati će biti objavljeni 10. lipnja na stranicama www.perforacije.org i www.udruga-kapibara.hr. Autori čije priče budu objavljene, bit će honorirani sa 1.500 kuna bruto te će im biti poslana dva primjerka knjige.