U RIJECI I ZAGREBU

Razotkrivanje uz Ronana Bennetta

06.04.2011 u 15:50

Bionic
Reading

U sklopu tribine Razotkrivanje u Hrvatsku dolazi irski prozaist i scenarist Ronan Bennett, koji će govoriti o svojoj knjizi 'Opasna partija', svome književnom radu, scenarijima za BBC, političkom angažmanu, zatvorskim godinama, Irskoj i brojnim drugim temama

Nova tribina Razotkrivanje u sklopu koje u goste dolazi irski prozaist i scenarist Ronan Bennett održat će se u dva grada, u Rijeci u Filodrammatici, 18. travnja s početkom u 18 sati, i u Zagrebu u Kinu Europa 19. travnja s početkom u 19 sati.

Bennett će, među ostalim temama, govoriti o svojoj knjizi 'Opasna partija' koja donosi priču o događajima koji su prethodili slomu Ruskog Carstva. Godine 1914, u jeku političkih previranja koja prethode raspadu ruske sile, u Sankt Peterburgu je naočigled gomile ubijen poznati novinski urednik. Istraga dovodi policiju u ordinaciju čuvenog psihoanalitičara Otta Spethmanna, koji i ne sluti da bi mogao biti povezan s tim zločinom. Napeti povijesni triler govori o tome kako se postaviti u razdoblju obilježenom diktaturom i nepravdom.

Bennett je završio studij povijesti na londonskom King’s Collegeu te je proveo godinu dana u londonskom Institutu za povijesna istraživanja kao znanstveni novak, nakon čega se posvetio pisanju. Pozornost publike privukao je svojim prvim romanom 'Drugi zatvor' (The Second Prison, 1991), a nakon njega objavio je i djela 'Overthrown by Strangers', 'Katastrofičar' , 'Treća godina pustošenja' te 'Opasna partija'. S obitelji živi u Londonu, redoviti je suradnik Guardiana i Observera i autor brojnih filmskih i televizijskih scenarija.

Moderator tribine bit će Seid Serdarević.