'THE PALE KING'

Urednik dovršio posljednji roman Davida F. Wallacea

04.04.2011 u 17:18

Bionic
Reading

15. travnja na policama američkih knjižara treba se pojaviti posljednji, nedovršeni roman Davida Fostera Wallacea koji je od brojnih tekstualnih fragmenata spojio i uredio njegov dugogodišnji urednik Michael Pietsch. Djelo se pojavljuje pod naslovom 'The Pale King'

Tijekom godina roman je promijenio nekoliko imena: 'Glitterer', 'Sir John Feelgood', 'The Long Thing'. David Foster Wallace pisao je sveobuhvatan romaneskni odgovor na svoje najpoznatije i najutjecajnije djelo iz 1996, 'Infinite Jest', sa željom da se ponovno uhvati u koštac s prikazom Amerike pri kraju dvadesetog stoljeća.

Istraživanjem građe za 'The Pale King' Wallace se počeo baviti 1997, tri godine kasnije roman je počeo pisati, a 2007. je izjavio da je završio prvu trećinu posla. Onda se 2008. godine, na iznenađenje svojih obožavatelja i cijele američke književne scene, David Foster Wallace ubio, objesivši se u svom domu. Od tada je otkriveno da je Wallace godinama bolovao od depresije, koja ga je očito u jednom trenutku zauvijek preuzela.

Američka književnost je Wallaceovom smrću izgubila jedno od najvećih zvijezda, čovjeka koji je imao i književni talent i ambiciju da postane velikim piscem, čega je najbolja potvrda njegov već spomenuti magnum opus 'Infinite Jest'. U tom romanu Wallace je prikazao Ameriku opsjednutu medijima i zabavom, u kojoj je moguće da film postane terorističko oružje, usput profilirajući seriju otkačenih i nezaboravnih likova, među kojima se onaj napušenog mladog tenisača smatrao autorovim alter egom.

I u 'The Pale King' postoji stanoviti David Wallace, koji je narator romana, inače predstavljenog kao sjećanja zaposlenika Porezne uprave (IRS) na američkom Srednjem zapadu. David Wallace iz romana je nesvršeni student, koji je postao poreznik iz nužde, iako je oduvijek sanjao biti umjetnik neke vrste, a u prvim kritikama se tumači da je spomenuti lik luzerska verzija samog Wallacea. Ostatak likova su zaposlenici područne Porezne uprave, skup nezadovoljnika i nesretnika koje polako, ali sigurno ubija beskonačna dosada njihova posla i egzistencije. Neki od njih razmišljaju o suicidu, druge brine prekomjerno znojenje, a treći su u Poreznu upravu došli ravno iz psihijatrijske bolnice. Većina njih ima i detaljno razrađene prošlosti koje autor redovito evocira.

Sastaviti 'The Pale King' u koherentnu cjelnu nije bilo lagan posao za urednika Michaela Pietscha, koji se trebao probiti kroz više od tisuću stranica bilješki koje su se nalazile na dva računala i hrpi razbacanih diskova. Konačni rezultat je dug 548 stranica, koje Pietsch opisuje kao 'iznenađujuće zaokružene i zadovoljavajućim čitateljskim iskustvom koje dobro predstavlja nevjerojatnu Wallaceovu maštu, kao i sposobnost miješanja komedije i duboke tuge u scenama svakodnevnih života'. 'The Pale King' izlazi u izdanju kuće Little, Brown & Company. O hrvatskom prijevodu zasad možemo samo sanjati, s obzirom na to da još uvijek čekamo na izdavača dovoljno hrabrog i odgovarajuće ludog da se upusti u prevođenje 'Infinite Jest'.