FESTIVAL POEZIJE

Otvoreno Goranovo proljeće

21.03.2011 u 14:49

Bionic
Reading

Na tradicionalnoj pjesničkoj priredbi "Goranovo proljeće", koja je otvorena danas u Lukovdolu u nazočnosti brojnih pjesnika te učenika osnovnih i srednjih škola, Goranov vijenac dodijeljen je pjesniku Delimiru Rešickom iz Osijeka, a nagrada Goran za mlade pjesnike Martini Vidaić iz Zadra.

Rešicki zbog bolesti nije nazočio današnjoj proslavi pa će mu nagrada biti uručena u Osijeku, izvijestio je predsjednik "Goranova proljeća" Ivica Prtenjača.

U obrazloženju nagrade uz ostalo se ističe da je pjesništvo Delimira Rešickog (1960.) nagrađivano u domovini i inozemstvu, pjesme su mu uvrštene u sve utjecajnije antologije i preglede hrvatskog pjesništva te su prevođene na njemački, engleski, francuski, talijanski i druge jezike.

Rešicki se u hrvatskoj književnosti pojavio sredinom 80-ih godina zajedno s drugim istaknutim piscima koji su se okupljali oko tada kultnog i ujtecajnog književnog časopisa Quorum. Kritičari se, kako se ističe u obrazloženju, uglavnom slažu s činjenicom da je Rešicki jedan od najutjecajnih pjesnika tzv. kvorumaškog naraštaja.

Domaća se znanost o književnosti dosta iscrpno zanimala za njegovo pjesništvo, a riječ je o citatima, aluzijama ili parafrazama djela popularne i rock kulture, koju tumači na dva načina. A to su nedvojben iskaz postmodernističke intertekstualne i intermedijalne osviještenosti te nastojanje da se prikaže jedan oblik izglobljenosti ili otuđenosti pojedinca u postmodernističkom svijetu gdje su sve vrijednosti obezvrijeđene, a egzistencija obestrašćena, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju.

Goranov vijenac dodjeljuje se od 1971., a njegovi su dobitnici vodeći hrvatski pjesnici.

Nagradu Goran za mlade pjesnike, koja se dodjeluje od 1977., dobila je mlada zadarska pjesnikinja Martina Vidaić (1986.) za zbirku pjesama "Tkiva". Dodjeljene su i nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola.

U manifestaciji su sudjelovali i predstavnici Župančičeve "Frulice" iz Slovenije koji su također kazivali svoje stihove.

"Goranovo proljeće" se iz Lukovdola seli u Rijeku, a završava 23. ožujka pjesničkom tribinom u Studentskom centru u Zagrebu.

Priredba je počela minutom šutnje za nedavno preminulu dugogodišnju tajnicu "Goranova proljeća" Miru Sušec, kojoj je posvećeno i ovogodišnje "Proljeće".