'CRNA EURIDIKA'

Objavljena antologija afričkog pjesništva

03.03.2009 u 10:19

Bionic
Reading

Hrvatsko filološko društvo (HFD) objavilo je antologiju afričkog pjesništva 'Crna Euridika', koju je sastavio i komentarom popratio sveučilišni profesor portugalske književnosti Nikica Talan, izvijestila je urednica knjige Irena Lukšić

Riječ je o prvom hrvatskom izdanju koje daje sustavan uvid u reprezentativnu pjesničku produkciju luzofonih autora iz negdašnjih portugalskih kolonija u Africi, iz Angole, Mozambika, Zelenortskog Otočja, Gvineje Bisao te otoka Sao Tome i Principe.

Nikica Talan u uvodu objašnjava fenomen afričkog pjesništva na portugalskom jeziku, daje kulturno-povijesni kontekst pojave te sažima dosadašnja istraživanja. Svaki od pedesetak autora u antologiji predstavljen je pjesmama i bio-bibliografskom bilješkom. Neki od uvrštenih pjesnika su : António Jacinto, Viriato da Cruz, Ernesto Lara (Filho), Orlando Mendes, Papiniano Carlos, Daniel Filipe, Amilcar Cabral, Vasco Cabral i Francisco José Tenreiro, a istaknuto mjesto u antologiji ima i bivši angolski predsjednik Agostinho Neto.