DEBITANTSKA TV SERIJA

Rushdie oslikava suvremenog Amerikanca

15.03.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Svjetski poznat britanski književnik Salman Rushdie, dobitnik Bookera i nagrade PEN-a za životno djelo, napisao je scenarij za svoju prvu televizijsku seriju čiji je cilj prikazati suvremeno američko društvo

Serija pod nazivom 'Next People' bavit će se politikom, seksom i religijom u SAD-u i dočarati kako izgleda suvremeno američko društvo. Salman Rushdie utemeljio je seriju na iskustvima stečenim u New Yorku, gdje živi posljednjih nekoliko godina.

Kroz životne priče likova britanski pisac pokušat će oslikati suvremene Amerikance. Kakav je njihov odnos prema vjeri i obitelji? Koliko izlaze i odrastaju li sporo? Koliko rade i prema kome sve gaje predrasude?

Iako se nekoliko puta pojavo kao gost u televizijskim serijama i filmovima, scenarij je prvi Rushdijev autorski televizijski projekt.

Rushdie se smatra jednim od najcjenjenijih suvremenih pisaca, među čijim su najpoznatijim djelima romani 'Djeca ponoći', za koji je 1981. godine dobio Bookerovu nagradu, te 'Sotonski stihovi'. Upravo je nakon tog romana objavljenog 1988. njegovo ime odjeknulo svijetom zbog fetve koju je izrekao iranski ajatolah Homeini, pozivajući na autorovu smrt zbog vrijeđanja proroka Muhameda.

Književnik je mnoge godine proveo pod strogom zaštitom, a to traumatično iskustvo pridonijelo je njegovu stalnom interesu za temu religije koju obrađuje i u svom televizijskom eksperimentu.

Ipak, vijest o serijalu razveselila je tek dio njegovih poklonika. U pojedinim britanskim medijima nazvali su to piščevim povratkom u sfere marketinga kojim se bavio na počecima svoje karijere.