Književnost PREVELIKI KRITIČAR VLASTI

Nobelovac Vargas Llosa usred političke afere

  • Autor: S. F.
  • 3.3.2011 13:22:36
  • 3.3.2011 11:04:31

Vijest da će nobelovac Mario Vargas Llosa otvoriti veliki godišnji Argentinski književni sajam pretvorila se u politički izazov za argentinsku predsjednicu Cristinu Fernandez. Književnik poznat po oštrom kritiziranju aktualne vlasti stekao je brojne neprijatelje među njezinim sljedbenicima, koji sada traže da mu se ne pruži prilika za govor na Sajmu

Sljedbenici predsjednice negoduju zbog vijesti da će peruanski pisac Mario Vargas Llosa otvoriti veliki Argentinski sajam knjige jer je poznat kao kritičar predsjednice Christine Fernandez, kao i drugih populističkih vođa u Južnoj Americi, prenosi Washingtonpost.com.

Ni ravnatelju argentinske Nacionalne knjižnice nije se svidio odabir Vargasa Llose te je u otvorenom pismu upućenom organizatorima sajma istakao da bi nobelovac mogao izazvati nepotrebne tenzije na otvorenju. Predsjednica Cristina Fernandez je, s druge strane, podržala Vargasa Llosu još jednom napomenuvši da svi u Argentini imaju pravo na slobodu govora.

Brojni svjetski pisci oštro su kritizirali vladu Cristine Fernandez kada je prošle godine spriječila objavljivanje knjiga nekoliko pisaca. Iako sama predsjednica u svojim porukama promiče ideje tolerancije i zalaže se za slobodu govora, iz njezinih redova stižu suprotne reakcije. Šef kabineta Anibal Fernandez tijekom radijskog intervjua Vargasa Llosu nazvao je neprijateljem vlade, koju je uvrijedio milijun puta, bez razloga.

Iako je imao prilike javno reagirati, Vargas Llosa prilikom govora u Meksiku izbjegao je odgovoriti na pitanja vezana uz otvorenje sajma i politiku. Brojnim okupljenim studentima poručio je da slijede unutarnji glas prilikom odabira buduće profesije i da je on umjesto prava odabrao pisanje. Na temu koja je ponajviše zanimala posjetitelje osvrnuo se tek zaključivši da je pravi uspjeh društva postignut ukoliko je nezadovoljstvo građana minimalizirano te da su riječi uvijek vrijedne svakog napora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još