DIGITALIZACIJA

Hrvatski stripovi na iPad-u

16.02.2011 u 15:55

Bionic
Reading

U suradnji australske i hrvatske tvrtke ovih dana na tržište je lansirana aplikacija za čitanje stripova na iPadu, putem koje se, uz mnoge nezavisne svjetske naslove, predstavljaju i hrvatski stripovi autora Nenada Barinića, Nikole Listeša, Borisa Talijančića i Julija Jelaske, izvijestili su autori aplikacije, izdavač 'Cloud 9 comix'

To je prvi put da su hrvatski stripovi prilagođeni digitalnom objavljivanju i prevedeni na engleski jezik, čime su postali dostupni čitateljima diljem svijeta, ističe se u obavijesti izdavača.

Pripadnici smo generacije koja je odrastala čitajući stripove, uglavnom talijanske fumettie i klasike, ali i stripove domaćih autora, ističu idejni tvorci i voditelji 'Cloud 9 comixa', Benjamin Slabak, Hrvat koji zadnjih dvadesetak godina živi i radi u Australiji, i Goran Majdandžić, direktor tvrtke IGNIS Projekt iz Slavonskoga Broda.

Po njihovim riječima, hrvatska strip scena je iznimno bogata i kvalitetna, a uz starije legendarne autore poput Maurovića, Bednjaneca i Radilovića, postoji cijeli niz mladih, kvalitetnih autora koji imaju priliku predstaviti se na međunarodnoj sceni putem njihova projekta.

Kako ističu, želja im je postati najveći svjetski nezavisni izdavač stripova u digitalnom obliku sa širokom ponudom regionalnih stripova sa svih šest kontinenata, ali i da im se javi što više hrvatskih strip autora kako bi ih se predstavilo u svijetu.

Stripovi koje objavljuje 'Cloud 9 comix' za sada su dostupni korisnicima Apple iPad tableta, a do kraja ožujka taj bi izdavač trebao predstaviti i svoju aplikaciju za tablete bazirane na Android operativnom sustavu. Zasad je u ponudi stotinjak stripova iz cijeloga svijeta, a aplikacija je besplatna, kao i dio stripova u trgovini.

'Cloud 9 comix', zajednički projekt australske tvrke Spectrum Pacific Publishing i hrvatske tvrtke IGNIS Projekt, objavljuje većinom nezavisne stripove, među kojima velik prostor posvećuju hrvatskim stripovima, a namjera im je tu ponudu i značajno proširiti