Jergović vs. Visković

Dežulović napušta Hrvatsko društvo pisaca

01.02.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Od petorice članova Hrvatskog društva pisaca koji su zatražili ispriku Velimira Viskovića, samo Boris Dežulović odlučio je istupiti iz Društva

Boris Dežulović

Članovi Hrvatskog društva pisaca Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Zlatko Gall, Nenad Rizvanović i Ante Tomić zatražili su od predsjednika Društva Velimira Viskovića da se javno ispriča 'za poticanje i sudjelovanje u medijskom linču kojem je očiti cilj simbolička, ali i moguća stvarna eliminacija Miljenka Jergovića iz javnoga života'. Njihovo pismo uslijedilo je nakon što je pisac Ivan Lovrenović istupio iz HDP-a, a kao razlog istupanja naveo intervju Velimira Viskovića objavljen u Vijencu u kojem je Visković kazao da je 'nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji'. Visković je svojim kolegama iz Društva poručio da se Jergoviću ne namjerava ispričati dodavši da Jergović njegovu ispriku ne zaslužuje.

Premda petorica potpisnika pisma nisu u pismu najavila svoje istupanje iz Društva u slučaju da Visković ne usliša njihovu molbu, u medijima se, koliko polemika traje, nagađalo da će neki od njih istupiti iz Društva, a prognozirao se i raspad organizacije koja trenutačno okuplja 226 članova. Prema potvrdi potpisnika, nakon Lovrenovića, svoju iskaznicu odlučio je zasad povući samo Boris Dežulović, koji je to potvrdio u telefonskom razgovoru.

Ante Tomić, pisac i kolumnist Jutarnjeg lista, objavio je tekst o polemici zaključivši ga rečenicom da je 'posljednjih dana više nekako dojma da je negdje i nekako postao član Hrvatske čiste stranke prava'. U razgovoru za tportal potvrdio je da ne namjerava istupiti iz Društva te da je potpisivanjem pisma želio podržati otvaranje rasprave, a zaključio je da ne vjeruje da će išta biti poduzeto.

Vlaho Bogišić
, ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, podsjetio je da je svojedobno izbrisan iz članstva Matice Hrvatske te da se protivi 'brisanju i zabranama', pa ne namjerava istupiti iz Društva. Istaknuo je da ga 'začuđuje što se u polemici koja traje danima čeprka po nečijoj obitelji', referirajući se pritom na Viskovićeve izjave da je Bogišić, inače šogor Miljenka Jergovića, jedan u nizu onih koji stoje iz tog pisca.

Glazbeni kritičar Slobodne Dalmacije Zlatko Gall smatra da je polemika otišla 'nekim napuhanim smjerom'. 'Iako se ne slažem s potezima HDZ-a i Jadranke Kosor, ne namjeravam tražiti ispisnicu iz hrvatskog državljanstva, pa tako neću tražiti ni iz Hrvatskog novinarskog društva ili Društva hrvatskih pisaca', rekao je Gall.

Urednik Nenad Rizvanović kazao je da je njegov potpis pod pismo 'potpis protiv širenja govora mržnje, nesnošljivosti i straha'.

'Pisci su zbog sličnih nedopustivih prokazivanja pojedinaca svojedobno napustili DHK i osnovali HDP, iz kojeg ću istupiti ako se uvjerim da ne postoji nimalo volje da se osudi javni poziv na politički, a onda moguće i stvarni linč pisca, koji je upućen s čela HDP-a, jer to smatram puno opasnijim od nepoštivanja kulture civiliziranog dijaloga, koju smo, nažalost, davno napustili', zaključuje Rizvanović.

Osim navedenih autora, o polemici se tekstom 'Zašto mi je Miljenko Jergović uglavnom smiješan' objavljenim na portalu Moderna vremena Info oglasio i pisac Edo Popović, koji je iz HDP-a istupio 2008, nakon što je urednik i izdavač Nenad Popović organizirao paralelni nastup na Lajpciškom sajmu knjiga iako je za službeni nastup bila zadužena Alida Bremer, prevoditeljica Popovićevih knjiga na njemački jezik.