RITAM I RIF

Slobodnokotrljajuća zabava rokera i pjesnika

26.01.2011 u 12:10

Bionic
Reading

U Zagrebačkom klubu Pepermint predstavljen je zanimljiv projekt kojim su povezani pjesnici i rokeri, a konačni proizvod je album 'Ritam i rif' koji donosi, kako i podnaslov projekta kaže, 'Malu antologiju hrvatskog pjesništva'

Zakazano druženje u klubu Pepermint privuklo je brojne uobičajene osumnjičene zagrebačke književne scene, a cijeli događaj imao je slobodnokotrljajuću atmosferu zabave kakva bi i mogla povezivati pjesnike i rokere.

'Ritam i rif' zapravo je album na kojem različiti hrvatski glazbenici predstavljaju svoje verzije stihova suvremenih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika. Između ostalih, svoje pjevačko-sviračke sposobnosti su još jednom potvrdili Gori Ussi Winnetou, Darko Rundek, Josipa Lisac te Arsen Dedić (koji je, naravno, uglazbio vlastitu pjesmu), no među izvođačima nalazi se i mlada kantautorica Nina Romić, kao i još neki manje poznati ili ad hoc olkupljeni sastavi.

Svi oni dobili su u zadatak uglazbiti liriku domaćih pjesnika, a taj sraz je u većini slučajeva donio dobre rezultate, pa su lirske pjesme, primjerice Vesne Parun, Gordane Benić, Ivana Slamniga, Delimira Rešickog, Sime Mraovića, Ivice Prtenjače i drugih, dobile novi naboj, a ponekad i neočekivanu interpretaciju.

Najavljujući Ninu Romić, koja je izvela nekoliko pjesama na predstavljanju CD 'Ritam & rif', Roman Simić Bodrožić istaknuo je, u ime angažiranih na projektu, da su svjesno ušli od 'određeni rizik kada su se odlučili za suvremene pjesnike', ali smatra da se to isplatilo 'jer se na albumu dogodila nevjerojatna kemija'. Toga je dobar primjer i Nina Romić, čiji izvođački senzibilitet ide odlično s pjesama mlade Ane Brnardić.

Ipak, šteta je što se na promociju nije moglo dovesti više izvođača s CD-a, no to bi vjerojatno predstavljalo logističku noćnu moru, s obzirom na to da bi onda šesnaest pjevača, odnosno bendova trebalo dijeliti jednu garderobu. Gužva je bila i bez njih, pa je zato recitiranje poezije većinom potonulo u žamoru mase. Pjesnicima koji su izašli recitirati nije bilo pretjerano drago što ih većina prisutnih u Pepermintu ignorira, no odradili su pošteno svoje do kraja, s time da je Ivan Rogić Nehajev cinično na kraju napomenuo: 'Meni ne morate pljeskati, drugi to zaslužuju više.'

Glazbeni producenti CD-a 'Ritam & rif' su Andrej Jakuš i Ante Perković, koji su izabrali izvođače i, ako je suditi pod odslušanom, napravili dobar posao. Selekciju pjesama napravili su suradnici časopisa Poezija i Relations, a iza svega je još stalo i Hrvatsko društvo pisaca.

Svatko tko posluša 'Ritam & rif' zasigurno će imati vlastite favorite, ovisno o glazbenom, ali i književnom ukusu, no na prvo slušanje odmah iskaču tvrda, gitarska psihodelija Francija Blaškovića, koji je zapjevao pjesmu Tahira Mujičića 'Negdar roker bijah ja iz Dubrave', a pokazalo se i da su pjesnički manirizam Vesne Parun i vokalni manirizam Josipe Lisac savršen spoj, što pokazuje izvedba 'Zavjet'.