O JEZIKU I KORIJENIMA

Razotkrivanje uz Jeana Matterna

12.01.2011 u 14:08

Bionic
Reading

Prva ovogodišnja tribina Razotkrivanje u goste dovodi Jeana Matterna, jednog od najzanimljivijih suvremenih francuskih autora, koji će predstaviti svoj roman 'Királyeve toplice'

Jean Mattern govorit će o temama gubitka i traumatične prošlosti. Postoje li stvari toliko bolne da se o njima ne može govoriti i može li postojati nada u svijetlu budućnost ako dolazite iz mračne prošlosti, neka su od pitanja o kojima progovara u knjizi.

Njegov glavni lik Gabriel, vrstan prevoditelj koji radi na novome prijevodu 'Doktora Fausta' Thomasa Manna, pita se može li pobjeći od bremena sjećanja. Njegova je supruga trudna, no on još nije prebolio gubitak sestre u djetinjstvu. Službeni put odvest će ga u čuvene Királyeve toplice u Budimpešti, mjesto gdje prvi put shvaća da se svatko s gubitkom suočava drukčije.

Gabriel je odrastao u francuskoj pokrajini Champagne, a živi u Londonu, no njegovi su korijeni u Srednjoj Europi, u narodu čiju su povijest obilježile bol i patnja, te se tako kroz roman provlači i priča o potrazi za korijenima.

'Királyeve toplice' ujedno su i roman o jeziku i boli, kojim je Mattern inače urednik u cijenjenoj nakladničkoj kući Gallimard, došao na glas kao vrstan prozaist. Razgovor s Jeanom Matternom, jednim od najzanimljivijih suvremenih francuskih autora, vodit će Seid Serdarević, 18. siječnja u Kinu Europa s početkom u 19 sati.