INTERNETSKE MANIPULACIJE

Još jedna nepoželjna knjiga na Amazonu

07.01.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Elektronička knjiga koja objašnjava kako jednostavno manipulirati Amazonovim top listama bestselera uklonjena je iz ponude te internetske knjižare

Autor knjige 'The Day the Kindle Died' Thomas Hertog tvrdi da je moguće vlastitu knjigu pretvoriti u Amazonov bestseler ostavljanjem pozitivnih komentara i lažnih kritika.

Hertog tvrdi da mu je isto pošlo za rukom s vlastitim financijskim priručnikom 'Wealth Hazards', kojim je nadmašio i djelo Donalda Trumpa koje se nalazilo u istoj kategoriji.

Autoru je trebalo oko 45 dana da svoju knjigu učini brojem jedan u kategoriji ekonomije. Nijednom recenziju, kao ni visoka ocjenu, Amazon nije odbio, napisao je u knjizi.

Hertog je zaključio da su Amazonove ljestvice bestselera nepouzdane, da se njima lako manipulira i da zavaravaju kupce. Hertog je svoj novi naslov 'The Day the Kindle Died' objavio u prosincu prošle godine, a sada tvrdi da je djelo uklonjeno večer prije Nove godine, nakon što se pojavio članak o knjizi na stranici TechEye. Na nekoliko dana je uklonjeno i njegovo prethodno djelo 'Wealth Hazards'.

Oba djela vraćena su na stranice Amazona, ali bez podataka o prodaji, kao i bez uploadanih recenzija. Hertog je kritizirao poteze te internetske knjižare optuživši ih za cenzuru protiv koje se ona inače oštro buni u medijima. Upravo je protivljenje cenzuri bio Amazonov glavni argument za stavljanje u prodaju kontroverzne knjige 'A Pedophile's Guide to Love and Pleasure' Phillipa R Greavesa. Ipak, knjiga je nakon brojnih protesta javnosti uklonjena.