DOMINACIJA LAKE PROZE

Brown i Rowling najprodavaniji autori desetljeća

04.01.2011 u 10:35

Bionic
Reading

'Da Vincijev kod' Dana Browna najprodavanije je djelo u britanskim knjižarama u posljednjih dvanaest godina, pokazali su najnoviji podaci britanskih izdavača

Ljestvicom sto najprodavanijih knjiga uvjerljivo i očekivano dominiraju knjige Dana Browna, J. K. Rowling i Stephenie Meyer koja zauzimaju prvih dvanaest pozicija.

Najveći hit posljednjeg desetljeća uvjerljivo je Brownov 'Da Vincijev kod', objavljen 2003. i prodan u 4.522.025 primjeraka, a visoko su pozicionirana i njegova djela 'Anđeli i demoni', 'Digitalna tvrđava' i 'Točka prevare'.

Na drugom mjestu je autorica J. K.Rowling sa serijom romana o Harryju Potteru. Prvi od sedam nastavaka - 'Harry Potter i Kamen mudraca' prodan je u 3.844.316 primjeraka, čime je zaslužio drugo mjesto na ljestvici, dok su ostali nastavci unutar top deset.

Trećeplasirana autorica je američka književnica Stephenie Meyer s romanom 'Sumrak' na devetom mjestu. Tek na trinaestom mjestu, nakon Browna, Rowling i Meyer, smjestila se Alice Sebold i roman 'Ljupke kosti' o duhu ubijene tinejdžerke koja obitelj pokušava vratiti natrag na pravi put, prema kojemu je nedavno snimljen i film.

Književnik Mark Haddon i 'Neobičan slučaj sa psom u noći' smjestio se na 15. mjestu, dok je 17., nakon Meyerina romana 'Pomrčina', 'Muškarci koji mrze žene' prodana u 1.697.425 primjeraka, švedskog književnika Stiega Larsona.

Larsson je, prema podacima britanskih knjižara, obilježio 2010. godinu.

Među najprodavanijim djelima su i Khaled Hosseini i 'Gonič zmajeva', 'Žena vremenskog putnika' Audrey Niffenegger i 'Svijet prema Clarksonu' Jeremyja Clarksona. Osim navedenih djela, tražena roba proteklih dvanaest godina bila su i djela Paula Coelha, kuharice Jamiea Olivera, književni klasici; 'Lovac u žitu' J. D. Salingera i 'Ubiti pticu rugalicu' Harper Lee i knjige o zdravlju. Cjelovit popis pogledajte na internetskim stranicama.