KULTURNI TRENDOVI

Googleov alat za praćenje evolucije jezika

22.12.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Google je predstavio alat za praćenje trendova unutar engleskog jezika analizirajući bazu od čak pet milijuna digitaliziranih knjiga

Harvard i Google razvili su način kako identificirati široki spektar kulturnih trendova tijekom prošlih dvije stotine godina koristeći bazu od pet milijuna digitaliziranih knjiga.

Koliko riječi nikada nije dospjelo u rječnike, koliko ih se znatno promijenilo te koje se slavne osobe spominju u književnim djelima, neka su od pitanja na koja svi zainteresirani sada mogu dobiti odgovor.

Digitalna baza sadrži knjige, raznih žanrova, objavljene između 1800. do 2000.

Prva faza analize baze podataka pokazala je da je oko 8.500 novih riječi ušlo u engleski jezik svake godine u razdoblju od 1950. i 2000. Ipak, većina tih riječi nije dospjela u rječnike. Do zanimljivih otkrića došli su i proučavajući popularnu kulturu, posebno trend pojavljivanja imena slavnih ljudi u književnosti. Otkrili su da su celebrityji 20. stoljeća bili mnogo češće spominjani u književnosti od poznatih ličnosti 19. stoljeća, dok je primjerice Mark Twain jedan je od najspominjanijih književnika.

Googleov alat nudi i mogućnost provjere koliko se puta određena fraza pojavljivala u književnosti te kako se njena upotreba mijenjala kroz vrijeme. Kako radi, provjerite na internetskim stranicama.