ZLATNO PERO

Rushdieju nagrada PEN-a za životno djelo

09.12.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Na redovitom okupljanju engleskog PEN-a, organizacije koja u svijetu promiče slobodu pisane riječi, slavni pisac Salman Rushdie dobio je nagradu za životno djelo, Golden Pen Award

Tako se autor 'Sotonskih stihova' pridružio uglednom društvu poput J. G. Ballarda, kao i književnih nobelovaca Doris Lessing i Harolda Pintera, koji su prethodnih godina zaslužili istu nagradu.

Rushdie je jedan od najcjenjenijih suvremenih pisaca, među čija djela su ubrajaju romani kao što su 'Djeca ponoći', za koje je 1981. godine dobio Bookerovu nagradu.

Ipak, svjetsku prepoznatljivost dobio je zbog fetve koju je izrekao iranski ajatolah Homeini, pozivajući na Rushdiejevu smrt zbog navodne blasfemije i vrijeđanja proroka Muhameda u romanu 'Sotonski stihovi', zbog čega se ovaj književnik dugi niz godina skrivao te bio pod zaštitom britanske tajne službe.

Baš na taj period je Rushdie referirao u svojem govoru na dodjeli nagrade, naglašavajući da je doživio 'veliku podršku PEN-a u Velikoj Britaniji i SAD-u kada je bio u nevolji'.

Najnovije Rushdiejevo djelo jest roman za mlade 'Luka i vatra života', a govor Salmana Rushdieja u povodu nagrade Golden Pen za životno djelo možete pogledati u videu.