EKSPERIMENT RIJEČI

Premijera drame 'Povišica' u splitskom HNK

02.12.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Premijera drame 'Povišica' francuskoga pisca Georgesa Pereca u režiji Gorana Golovke izvest će se na Sceni 55 Drame splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u subotu, 4. prosinca, i bit će to prva ovosezonska dramska premijera, najavljeno je na konferenciji za novinare u splitskome HNK

Redatelj Goran Golovko istaknuo je da je riječ o komadu podijeljenom među šest osoba koje pisac Perec naziva: Prijedlog, Alternativa, Pozitivna i Negativna pretpostavka, Izbor, Zaključak i Ospice. 'Te apstraktne osobe predstavljaju misaoni proces zaposlenika jedne velike tvrtke koji cijeli život ima namjeru otići šefu i odlučno zatražiti povišicu, no cijeli mu život prođe a da to nikad ne učini i povišicu nikad ne dobije', objasnio je Golovko. Istaknuo je kako je za premijeru odlučio smanjiti broj osoba te da će na sceni tekst razdijeliti na dvoje glumaca, a treći će glumac biti mimičar i suradnik na scenskim pokretima.

Podsjetio je da je Perec to djelo napisao 1970., ali, dodao je, ono na aktualnosti nije ništa izgubilo ni 40 godina poslije.

U predstavi glume Anastasija Jankovska, Goran Marković i Alen Čelić.

Francuski dramatičatr, novelist i glumac Georges Perec (1936.-1982.) slavu je stekao eksperimentirajući riječima (tako, primjerice, u jednom djelu nijednom nije upotrijebio slovo e, a u drugom pak to je jedini samoglasnik kojim se koristio) i novom modernističkom formom pisanja, te su na plakatu kojim se najavljuje predstava 'Povišica' napisane brojke o tome koliko se često u njoj pojavljuju slova, a najčešće se, 3349 puta, pojavljuje slovo a.