SUMNJA U PLANET ARTU

Prva predstava o pedofiliji u crkvi

16.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Predstavom 'Sumnja' rađenom prema tekstu oskarovca Johna Patricka Shanleya, Planet Art prvi put u hrvatsko kazalište uvodi temu pedofilije u crkvi

Sumnjajući da iskorištava crnog učenika, časna sestra Alojzija suprotstavlja se mladom svećeniku Flynnu koji dolazi u župu. Autoritetom ravnateljice katoličke škole postavlja se na svećenika i profesora u školi doživljenog kao moralna vertikala zajednice u Bronxu 1964. godine.

Gdje je istina i jesu li potvrđene sumnje u pedofilske sklonosti svećenika, drama ne otkriva. Ostavlja otvorenom, i pod sumnjom, temu koja je itekako aktualna u svijetu, a prvi put na daske hrvatskog kazališta dolazi u Shanleyevoj drami nagrađenoj 2005. Tonyjem i Pulitzerom.

Uz njih još glume i Anastasija Jankovska, poznata po ulogama u dječjim predstavama, te mlada sarajevska glumica Nancy Abdel Sakhi koje se sjećamo iz filma Jasmina Durakovića 'Nafaka'.

'Predstava 'Sumnja' govori o krizi vjere i postavlja pitanje što se događa sa vjerom i povjerenjem danas. Shanley vrlo duboko o tome propituje cijelu našu civilizaciju. Priča predstave je intrigantna i, iznad svega, kompleksna kao i sama tema. Shanley ne nudi jednoznačne odgovore i vodi nas duboko u same temelje čovječnosti i predstava je pravi izbor za svakoga tko voli takvo kazalište.', rekao je redatelj 'Sumnje' Marko Torjanac.

Postoji jedan nelagodan period u životu kada se stara uvjerenja zaljuljaju, a još nije nastupilo licemjerje, kada je svijest uzdrmana, ali još nije promijenjena. To je najopasnije, najvažnije i konstantno iskustvo života. Početak promjene jest trenutak sumnje. To je onaj ključni trenutak kada vraćam svoju čovječnost ili postajem laž, zapisao je u predgovoru drame Shanley.

Drama 'Sumnja' na Broadwayu je odigrana više od 500 puta, a dobila je četiri Tonyja – Shanley za tekst, Dough Hughes za režiju, Cherry Jones za najbolju glumicu te Adriane Lenox za sporednu ulogu.

Snažan karakter časne sestre u domaćoj izvedbi igra Slavica Knežević, a svećenika mladi Robert Kurbaša koji se napuštanjem splitskog HNK pridružio ekipi Planet Arta.