LADY MACBETH

Urša Raukar u teatru Le Comedie de Saint Etienne

19.10.2010 u 16:25

Bionic
Reading

Na pozornici teatra La Comedie de Saint-Etienne krajem prošlog tjedna premijerno je izvedena predstava 'Macbeth' Heinera Muellera, u režiji Jean-Claude Beruttia, u kojoj jednu od glavnih uloga, Lady Macbeth, tumači glumica Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Urša Raukar, priopćeno je iz ZKM-a.

Mueller-Beruttijeva verzija klasičnog predloška, nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i La Comedie de Saint-Etienne, karakteristična je po izmijenjenim ulogama dodijeljenima sudbini i glavnom junaku. Za razliku od klasične tragedije, u ovoj predstavi sudbina svoju ulogu igra na slijepo dok junak preuzima neopozivu odgovornost.

Suradnja Zagrebačkog kazališta mladih i La Comedie de Saint-Etienne počela je još 2008., kada je Jean-Claude Berutti odlučio u različitim kulturama postaviti isti tekst i uprozorio predstavu "Polet" suvremenog francuskog autora Gillesa Granouilleta. "Polet" je premijerno izveden 6. prosinca 2008. u Zagrebačkom kazalištu mladih, a Comedie de Saint-Etienne iste godine gostovala u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Do kraja sezone glumica Zagrebačkog kazališta mladih Urša Raukar, u Comedie de Saint-Etienne glumit će u predstavama "Iza zatvorenih vrata" Jean-Paul Sartrea u režija Vladimira Steyaerta te u predstavi "Četrdesete" Howarda Bakera u režiji Jean-Claude Beruttija.