'OPERA ZA TRI GROŠA'

Glazbeni triler o vjenčanju kapitala i kriminala

19.10.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Trenutno najizvođenija predstava u Europi, 'Opera za tri groša' Bertolta Brechta i Kurta Weilla, bit će po prvi put postavljena na riječkim daskama HNK Ivana pl. Zajca, u režiji istaknutog slovenskog redatelja Eduarda Milera s Goranom Navojcem u glavnoj ulozi

Glazbeni triler 'Opera za tri groša' na suvremeno-aktualan i duhovito-zabavan način progovorit će o 'vjenčanju' kapitala i kriminala čiji su akteri prosjaci, kriminalci, svodnici, bludnice i korumpirani policajci. U svijetu ovog glasovitog Brechtovog komada, praizvedenog davne 1928. godine, u kojem je sve podređeno profitu i gdje je novac jedino mjerilo uspjeha, živimo i danas.

'Ovaj komad danas je vrlo aktualan, možda više nego ikada ranije. Kao da ga je Brecht pisao za današnje vrijeme. Taj svijet lažnih bogalja, siromaha, lažnih policajaca, lažnih žrtava, lažnih prijatelja, lažnih emocija i odnosa, proizlazi iz dubine ljudske naravi, iz želje za ljepšim i boljim životom, iz žudnje i nužde za srećom, iz potrebe za hedonizmom', smatra redatelj Edurad Miler

U predstavi, uz Gorana Navojca, igraju Dražen Mikulić, Olivera Baljak, Elena Brumini, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Denis Brižić, Jasmin Mekić, Predrag Sikimić, Damir Orlić, Žarko Radić i Andreja Blagojević, no glavni glumac Navojec kaže da ne bi bilo nikakvih problema da se glumačka imena zamijene imenima aktualnih političara kao što su Kosor, Polančec, Sanader, Linić, Milanović, Bandić, Obersnel, Adlešić, Jandroković, Bajs.

'Svaka bi rečenica iz ove predstave mogla biti novinski naslov ili rečenica bilo kojeg spomenutog političkog aktera', drži Navojec u ulozi Macheatha.

U riječkoj izvedbi 'Opere za tri groša' s riječkim izvrsnim glumcima neće nedostajati ni glazbe. Poznato je da je Kurt Weill sjajno uglazbio Brechtove stihove, a ti su songovi zaživjeli i zasebnim životom, poput najpopularnijeg 'Mack the Knife', koji su izvodili Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, The Doors, Frank Sinatra, Nick Cave, Sting i Robbie Williams.

'Nakon stoljeća eksperimentiranja, lijevih i desnih utopija nalazimo se u vremenu traženja i preživljavanja. No stvar je vrlo jednostavna, kao što su i najvažnija pitanja vrlo jednostavna. Samo se moramo odlučiti što ćemo i kako ćemo. Taj komad, kao i njegovi songovi, iznimno su točni i precizni, istovremeno su užitak, pravi hit, ali i tjeraju na razmišljanje', kazao je redatelj Edurad Miler.

Dramaturginja i autorica adaptacije je Žanina Mirčevska, scenograf je Marko Japelj, kostimografkinja Sandra Dekanić, koreograf Staša Zurovac, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić

Premijera 'Opere za tri groša' bit će izvedena u HNK Ivanapl. Zajca u Rijeci u petak, 22. listopada, u 19.30 sati.