Kazalište SVEČANA PREMIJERA

'Giselle' otvorila novu sezonu HNK-a Split

Premijerom baleta 'Giselle' Adolphea Adama, u izvedbi Baletnog ansambla splitskoga HNK, pred prepunim gledalištem svečano je otvorena nova kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu

Orkestrom splitskog HNK-a ravnao je dugogodišnji glavni dirigent Latvijske nacionalne opere maestro Aleksandrs Vilumanis, koreograf baleta 'Giselle' je Aivars Leimanis, a u glavnim su ulogama nastupili Irina Čaban, Vlad Ilcenco, Artjom Žusov, Remus Dimache, Julija Pivotskaja, Albina Rahmatullina te solisti i članovi ansambla Baleta splitskoga HNK.

Scena i kostimi za baletnu predstavu 'Giselle', koja će se tijekom listopada čak osam puta prikazivati u HNK Split, posuđeni su od Baleta Latvijske nacionalne opere u Rigi i prilagođeni za izvođenje na sceni splitskoga HNK-a.

Najduži aplauz u prepunom splitskom teatru dobila je ravnateljica Baleta splitskog HNK-a Almira Osmanović.

Balet 'Giselle' premijerno je izvedena u Parizu 1841. godine. Od tada priča o Giselle - djevojci čiji duh, nakon njezine prerane i nesretne smrti, štiti njezina voljenog od osvete zlih vila - ne silazi sa svjetskih baletnih pozornica u različitim koreografijama.

Split je prvu izvedbu 'Giselle' imao 1957. godine, a interpretirala ju je Ana Roje, potom je izvedba bila na 17. Splitskom ljetu na Sustipanu 1971. godine, te još nekoliko puta.

Večeras je 'Giselle' premijerno prikazana nakon gotovo tri desetljeća od posljednje splitske premijere.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još