MUCALOVO OBRAĆANJE

Nastupam otvorena srca, tražim 85 dana mira

12.10.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Iza zatvorenih vrata, bez novinara, v. d. intendanta splitskog HNK najavio je da će se kritičarima i protivnicima dokazati 'radom i tolerancijom'

'Bit ću dobri duh kazališta!' - obećao je vršitelj dužnosti splitskog HNK Duško Mucalo u svome prvom obraćanju glumcima i zaposlenicima, održanom u prepunom foyeru Teatra. Iza zatvorenih vrata, bez prisutnosti novinara, Mucalo je ukratko predstavio svoj program rada i prve suradnike, a nekoliko sudionika sastanka prepričalo nam je da je novi intendant prihvaćen 'dobrohotno', bez velikih disonantnih tonova.

Osim Almire Osmanović i Ivice Čikeša, za koje je otprije bilo poznato da će voditi Balet i Operu, danas je objavljeno i da će novi ravnatelj Drame HNK biti poznati glumac Ante Čedo Martinić – što je među glumcima primljeno s pljeskom i odobravanjem. Intendant Mucalo zatražio je '85 dana mira i tolerancije', da bi do Nove godine u dobroj atmosferi mogle biti održane operna, baletna i dramska premijera.

Ovogodišnji program splitskog HNK, kazao je, bit će kompromis, s obzirom na goleme poteškoće koje su se događale uoči njegova imenovanja, no otkrio je da je s Ivicom Čikešom i Almirom Osmanović već ranije dogovarao neke dijelove repertoara.

'U Kazalištu postoje neki koji me prihvaćaju, neki koji su sumnjičavi i neki koji me nikada neće prihvatiti. Sumnjičave ću nastojati razuvjeriti, a ovim posljednjima dokazat ću se svojim radom i tolerancijom. Nastupam otvorena srca i nastojat ću svima osigurati optimalne uvjete za rad', kazao je Mucalo i time, barem zasad, neutralizirao otpor koji se prema njemu stvorio u splitskoj kazališnoj kući.

Predsjednik Radničkog vijeća HNK Vjeko Santrić kazao nam je tek to da su zaposlenici spremni dati novom intendantu '30 dana mira', iako je i to previše, jer je Grad Split uludo potrošio 300 dana u cirkusu oko njegova imenovanja.

Službeno Mucalovo predstavljanje javnosti i objavljivanje imena prvih suradnika najavljeno je za srijedu.