PREMIJERA VATROTEHNE

Pretvorba djece real-socijalizma u djecu real-kapitalizma

06.10.2010 u 13:28

Bionic
Reading

Nakon vožnje vatrogasnim kamionom užim središtem grada, hodočašća na Oltar domovine i obilaska ruševnog Badela, VATROTEHNA 2.0 napokon dolazi na pozornicu Istra Zagrebačkog kazališta mladih, i to u samo tri ekskluzivne izvedbe - 10, 11. i 18. listopada

VATROTEHNA 2.0. obnova je originalne predstave skupine Montažstroj izvedene, prije točno dva desetljeća, u listopadu 1990. u prostoru stare destilerije Badel. Godine 2010. Montažstroj i redatelj Borut Šeparović donose umjetničku inventarizaciju društvenih promjena u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset
godina.

Uz zadržavanje motiva iz Eshilove drame 'Okovani Prometej' o mehanizmima sile i vlasti, VATROTEHNA 2.0 bez nostalgije govori o svemu onome što je propalo i čega više nema. VATROTEHNA 2.0 problematizira izostanak prometejske volje za promjenom i činjenicu da među nama više nema heroja.

Između ostalog, predstava nudi i razloge zašto je zadržan naziv iščezlog socijalističkog poduzeća - nekadašnjeg glavnog sponzora predstave.

Izvođači višestruko nagrađivane i hvaljene predstave GENERACIJA 91-95 istražuju sve posljedice pretvorbe djece real-socijalizma u djecu real-kapitalizma. VATROTEHNA 2.0 trenutak je scenske realnosti.

VATROTEHNA 2.0 nastaje u koprodukciji sa ZKM-om, Operacijom: Grad i Tjednom izvedbenih umjetnosti Perforacije, a podržan je od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.