KAOS U SPLITSKOM HNK

Glumci traže Kerumovu i Biškupićevu smjenu

04.10.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Radničko vijeće splitskog kazališta burno prosvjeduje zbog bezvlašća u njihovoj kući. Iz Josipovićevog ureda stigla im je podrška, a u međuvremenu Kerum i HDZ dogovaraju povratak Milana Štrljića u HNK na određeno vrijeme

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište očito je prva žrtva krize splitske gradske vlasti: nakon što je bivšem intendantu Milanu Štrljiću istekao mandat i nakon što Gradsko vijeće nije uspjelo izglasati Duška Mucala za v. d. intendanta, u samom HNK-u nastupilo je potpuno bezvlašće. Uvjerio se u to i predsjednik Ivo Josipović, koji je bio u publici 'Runjićevih večeri' kada su s galerije poletjele stotine letaka kojima glumci i zaposlenici Kazališta upozoravaju na totalni kaos.

'Koncert je održan samo zahvaljujući dobroj volji zaposlenika', objašnjeno je u letku Radničkog vijeća HNK, dok je splitskim gradskim vijećnicima – koji su 'samo nekoliko dana ranije uspješno zatvorili kazalište' – poželjen ugodan 'besraman i bespravan boravak' u teatru. 'Ali ne zadugo, i ne više u našem gradu!', zaprijetili su glumci.

Dan nakon incidenta stigla je reakcija iz Josipovićeva ureda: predsjednikova savjetnica Zrinka Vrabec-Mojzeš dala im je podršku jer 'nisu zaslužili ovakvo poigravanje' te najavila skori prijem na Pantovčaku.

Radničko vijeće splitskog HNK-a tako je postalo predvodnik novog bunta protiv splitske vlasti. Na posljednjoj sjednici održanoj prije tri dana zatražilo je smjenu gradonačelnika Željka Keruma i raspuštanje Gradskog vijeća Splita zbog 'neodgovornog, diletantskog i krajnje prostačkog načelnikovanja te sramoćenja ugleda grada Splita'. Nisu glumci poštedjeli ni ministra Božu Biškupića – traže njegovo smjenjivanje zbog nemara, nebrige i nekorištenja zakonskih ovlasti, dok smjenu glavnog državnog inspektora Krune Kovačevića zahtijevaju jer su zataškavane prijave o ozbiljnim nezakonitostima u radu HNK-a za vrijeme intendanta Štrljića i poslovnog ravnatelja Milivoja Hekmana

U 'satiričnom' dijelu sjednice Radničko vijeće predložilo je da novi intendant splitskog kazališta postane Boris Bunčuga, poznatiji kao 'Lavanderman' s Hvara, ili Siniša Labrović, sinjski konceptualni umjetnik koji je nedavno izazvao na dvoboj samog ministra Biškupića. U 'anarhističkom' dijelu, pak, najavljena je nova akcija – ako radnici i zaposlenici iskažu volju, Radničko vijeće preuzet će kompletnu vlast u splitskom HNK-u!

U međuvremenu, u kuloarima su sve glasnija nagađanja o dogovoru Keruma i HDZ-a oko imenovanja vršitelja dužnosti intendanta: kako doznajemo, gotovo je sigurno da bi se na određeno vrijeme u HNK ipak mogao vratiti Milan Štrljić, barem dok se ponovno ne organizira i ne provede procedura izbora intendanta. Izravnu potvrdu od šefa splitskih HDZ-ovaca Dujomira Marasovića nismo uspjeli dobiti, no simptomatična je njegova izjava da bi 'tako postupio da je on gradonačelnik'.

Čeka se srijeda i još jedna antologijska sjednica splitskog Gradskog vijeća...