ČETIRI PREMIJERE

Veljača u znaku kazališnih klasika

09.02.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Hrvatske nacionalne kazališne kuće pripremile su za drugu polovicu veljače premijere kazališnih klasika, među kojima su Krležino 'Kraljevo', 'Zločin i kazna' Dostojevskog, opera 'Orfej u podzemlju' Jacquesa Offenbacha te komedije 'Volim Njofru' Milana Grgića

Jedan od najvećih romana svjetske literature 'Zločin i kazna', premijerno će 27. veljače postaviti ruski redatelj Aleksandar Ogarjov, kojemu je to treća režija u Hrvatskoj. U vlastitoj scenskoj adaptaciji, Ogarjov se usredotočuje na odnos Raskoljnikova i policijskog istražitelja te onaj Raskoljnikova i Sonje.

U ulogama Raskoljnikova i Porfirija Petroviča su Mijo Jurišić i Trpimir Jurkić, Sonju će utjeloviti studentica glume Andrea Mladinić, a Raskoljnikovljevu žrtvu, lihvarku Aljonu Ivanovnu sopranistica Mirjana Donadini, koja će se arijama javljati u njegovim morama.

Drama zagrebačkog HNK za 20. veljače priprema premijeru drame 'Kraljevo' Miroslava Krleže, a u režiji Ozrena Prohića. U predstavi glume Milan Pleština, Goran Grgić, Ljubomir Kerekeš, Ana Begić, Livio Badurina, Ivana Boban i drugi.

To Krležino djelo iz 1915. smatra se rodonačelnikom ekspresionizma, ne samo na našim prostorima, nego i u srednjoj Europi. Iako je svoju praizvedbu imala čak četrdeset godina nakon što je nastala, drama se do danas redovito postavlja na hrvatskim pozornicama.

Burleskna opera u dva čina 'Orfej u podzemlju', koja će se također premijerno izvesti 20. veljače, duhovita je parodija na mit o Orfeju i Euridiki, u kojoj se Offenbach narugao dvorskom životu, sredini i moralu društva svoga vremena, ne štedeći ni vladare ni sirotinju. Predstava je prvi put u Zagrebu premijerno izvedena 1897, a u Osijeku 1916. te 1922. otkad u tom gradu više nije izvođena. U najnovijoj predstavi, koju režira Nina Kleflin, a dirigent je Peter Oschanitzky, nastupit će, među ostalima, Davor Radić, Blaženka Targuš, Barbara Othman i Damir Baković.

Na komornoj, podrumskoj sceni 'Zvonimir Rogoz' varaždinskog HNK 28. veljače premijerno će se izvesti obiteljska komedija 'Volim Njofru' Milana Grgića, u režiji Stojana Matavulja. U predstavi igraju Stojan Matavulj i Mirela Brekalo.