MONTAŽSTROJ U AKCIJI

'Vatropokretač' vraća Vječnu vatru na Oltar domovine

18.09.2010 u 16:21

Bionic
Reading

Potaknut dugogodišnjim suzdržanim odricanjem odgovornosti i svjesnom devastacijom kulturnog dobra, Montažstroj pokreće akciju ‘Vatropokretač’, u sklopu koje će unutar prostora našeg 'nacionalnog Olimpa' – Medvedgrada, 20. rujna biti upriličena koncertna izvedba Eshilovog ‘Okovanog Prometeja’ koji je sadržajno vezan uz ogoljavanje mehanizama političke sile i vlasti

Vječna vatra s Oltara domovine tijekom ove godine prestala je gorjeti. Razlog je banalan: gradske i državne vlasti nisu se uspijevale dogovoriti oko financijske nadležnosti za održavanje mjesta na kojem se odaje počast hrvatskoj domovini. Tako je u šesnaest godina Oltar domovine zaokružio svoje postojanje: od prostora izuzetnog državno-protokolarnog značenja i simboličkog naboja do mjesta masovne konzumacije sendvića i piva te omalovažavanog spomenika kulture namjerno prepuštenog propadanju i zaboravu.


Upravo ovo dugogodišnje suzdržano odricanje odgovornosti i svjesna devastacija kulturnog dobra povod je akciji Montažstroja naziva 'Vatropokretač'.

Montažstroj u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, Operacijom Grad i festivalom Perforacije organizira prijevoz do mjesta izvedbe s polazištem u Teslinoj 7, ispred ulaza u ZKM, u 17.30 sati. Besplatan prijevoz osigurali su zainteresiranim pripadnicima mladeži HDZ-a i SDP-a, uz predočenje članske iskaznice. Određen broj mjesta predviđen je i za sve nestranačke posjetitelje, uz uvjet da organizatoru na uvid prilože fotokopirani primjerak vlastite domovnice. Svi namjernici koji dođu na Medvedgrad u 18 sati u vlastitom aranžmanu više su nego dobrodošli. Ulaz u Medvedgrad u iznosu od 10 kuna dužni su platiti svi sudionici. Novac od prodanih ulaznica ide na račun javne ustanove Park prirode Medvednica, a sama je izvedba besplatna.

'Vatropokretač' je sastavni dio obnovljenog projekta 'Vatrotehna 2.0', u sklopu kojeg je 11. rujna izvedena umjetnička akcija 'Achtung Alarm! 2.0.' kao pokušaj upozorenja na moguće nadolazeće katastrofe. Sve ove akcije poseban su program ovogodišnje Operacije Grad, a ujedno su i najava Tjedna izvedbenih umjetnosti Perforacije. 'Vatrotehna 2.0' bit će premijerno izvedena 10. listopada 2010. u Zagrebačkom kazalištu mladih.