MREŽA NEZAVISNIH KAZALIŠTARACA

Naručite predstavu na kazališnoj burzi

15.09.2010 u 10:12

Bionic
Reading

Publika i zainteresirani kupci od rujna sljedeće godine moći će gledati, birati i naručivati predstave nezavisnih kazališta na novoj kazališnoj burzi

'Kazališta će na burzi prezentirati svoje predstave kao gotov proizvod, s definiranim troškovima, sižeima i ciljanim dobnim skupinama, tako da izbor bude maksimalno transparentan i da kupci predstava unaprijed mogu planirati svoje programe', piše Jutarnji list. Inicijativa stiže iz Male scene, a na sastanku održanom 4. rujna podržali su je predstavnici kazališta Ivana Brlić-Mažuranić, Ludens, Kvak, Merlin, Pierre Vally Teatar, Svarog i Tirena.

'S obzirom na jako loš položaj koji imamo u odnosu na javna, državna kazališta i na sivu, nelojalnu konkurenciju, nemamo izbora nego se osnažiti kroz umrežavanje. Požurila nas je recesija, zbog koje smo samo u ovom kazalištu otpustili polovicu zaposlenih, ali i dugogodišnje haračenje amatera koji se na tržištu pojavljuju bez referenci i uzimaju posao profesionalcima', kazala je Vitomira Lončar iz Male scene za Jutarnji list.

Lončar je napomenula kako su ti koji harače izvan svakog sustava okupljeni ad hoc ili u udruge građana koje po zakonu ne bi smjele izvoditi kazališne predstave i ne postoje u Očevidniku kazališta, službenoj evidenciji o licenciranim kazalištima koje vodi Ministarstvo kulture. Prema toj evidenciji, u Hrvatskoj postoji ukupno 61 privatno, neovisno kazalište.