125. GODINA OTVORENJA

Koncert 'Gala Verdi' otvara kazališnu sezonu u Rijeci

02.09.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Koncertom 'Gala Verdi' 1. listopada Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci počet će sezonu 2010./2011. u kojoj se obilježava 125. obljetnica otvorenja zgrade riječkog kazališta u kojoj je 3. listopada 1885. izvedena Verdijeva Aida

Po riječima intendantice Nade Matošević-Orešković već 125 godina traje uzbudljiva priča, s mnoštvom slavnih epizoda, 'jednog od najljepših gradskih zdanja'.

'Njezino je otvorenje jedan od važnijih i sjajnijih datuma gradske povijesti, s kojom se kasnije život kazališta nerijetko isprepletao i u mnogome dijelio istu sudbinu', navodi intendantica u sezonskoj knjižici. Obećava kako će nastojati i ove sezone 'kroz stvarnost svih umjetničkih djela što će ih uprizoriti sagledati i stvarnost svog vremena'.

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca na velikoj sceni u idućoj će sezoni u koprodukciji s riječkim teatrom HKD premijerno izvesti 'Operu za tri groša' Bertolta Brechta i Kurta Weilla u režiji Eduarda Milera. Na rasporedu je i hrvatska praizvedba 'Život lude' Ryunosukea Akutagawe u režiji Davida Doiashvilija, 'Dokovi' u režiji Anice Tomić koja je s Jelenom Kovačić autorica projekta te na maloj sceni 'Zajc off' 'Cirkus Destetika' po djelima Daniila Harmasa u režiji Aleksandra Popovskog.

Talijanska drama premijerno će izvesti na velikoj sceni 'Michelstaedter', životopis jednog razjarena uma, u režiji Marca Collia, tragikomediju 'Euridiku' Sarah Ruhl u režiji Lawrencea Kiirua te na sceni Zajc off 'Ludi seks' u režiji Paole Galassi

Opera će izvesti premijerno Verdijevu 'Moć sudbine' u režiji Ozrena Prohića i koncertnu izvedbu Donizettijeve 'Anne Bolene' s dirigentom Nikšom Barezom te u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb praizvedbu 'Šuma Striborova' u režiji Ozrena Prohića.

Balet će premijerno izvesti balet po motivima istoimena filma Luisa Bunuela 'Diskretni šarm buržoazije', u koreografiji i režiji Staše Zurovca koji će pripremiti i produkciju "Blue Butterfly".

Nastavit će se manifestacija 'KamovFest', koji program temelji na ostvarenjima mladih hrvatskih kazališnih umjetnika, "Zajčevi dani" koji oživljuju, njeguju i promiču hrvatsko glazbeno stvaralaštvo te prigodni koncerti.

U HNK Ivana pl. Zajca kažu da su zadovoljni rezultatima u sezoni 2009./2010. unatoč stanovitu smanjenju posjetitelja - 57.478 prema 73.018 u sezoni 2008./2009. To smanjenje za 12,7 posto obrazlažu smanjenjem proračuna za programe HNK, zatim odustajanjem od prostora Teatra Fenice zbog previsoke cijene najamnine te recesijom koja je osjetno srozala standard stanovništva.

Riječki HNK "Ivana pl. Zajca" (Hrvatska drama, Talijanska drama, Opera, Balet, koncertna djelatnost, subotnje matineje i gostovanja) od listopada 2009. do lipnja 2010. ostvario je 222 programa, a prošle sezone 231 program.