Kazalište 43. PIF

'Neobičan koncert' otvorio međunarodni festival kazališta lutaka

  • Autor: hina
  • 29.8.2010 12:20:29
  • 28.8.2010 21:24:14

Predstavom "Neobičan koncert" u izvedbi Državnog akademskog centralnog kazališta lutaka Sergej Obrazcov iz Moskve večeras je u zagrebačkom kazalištu "Komedija" počeo 43. međunarodni festival kazališta lutaka - PIF.

Ta predstava iz 1946., u kojoj lutke parodiraju umjetnike različitih žanrova, u Guinnessovoj knjizi rekorda upisana je kao najgledanija lutkarska predstava na svijetu. Njezinom izvedbom najavljena je ovogodišnja tema festivala, javanke - štapne lutke, koje su upravo to moskovsko kazalište i umjetnik lutkarstva Obrazcov proslavili.
Nazočne je pozdravio i izaslanik ministra kulture Srećko Šestan, a Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Josip Forjan, ravnatelj Međunarodnog centra za usluge u kulturi, organizatora PIF-a u svom je pozdravnom govoru zamolio gradonačelnika za pomoć u dobivanju dugo željene kazališne dvorane u Travnom.
Klasičnu paravansku predstavu izvedenu javankama "Mahrokh" izvest će istomeno iransko kazalište, tehniku sjena predstavit će kosovsko-francuska koprodukcija u predstavi "Varalica", a otklon od klasike donose poljska predstava "Fasade" i slovenska "Zabranjene ljubavi".

Među ostalim, ugledno budimpeštansko kazalište lutaka gostuje s predstavom "Lirika i Epika", sofijsko kazalište "Atelje 313" s predstavom "Čarobnjak iz Oza", barcelonska Družina La Tal s predstavom "Carillon", a predstavit će se i izbor ponajboljih hrvatskih lutkarskih radova.
U okviru PIF-a, koji će se održati do 3. rujna na desetak lokacija, izvest će se 26 predstava iz deset zemalja.

U popratnom programu priređene su izložbe "Najbolje od Obrazcova" u Muzeju Mimara i "Tragom lutke" u Međunarodnom centru za usluge u kulturi, promocije monografije o šibenskom dječjem festivalu i knjige "Kapetan Nina" Milana Čečuka, lutkarske radionice i drugo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još