Kazalište O TINEJDŽERIMA I SEKSU

Zabranjeni mjuzikl postao kazališni hit

  • Autor: S.F.
  • 2.2.2009 13:55:45
  • 2.2.2009 12:00:00

Nekada zabranjeni mjuzikl o tinejdžerskoj seksualnosti ponovno je stigao u engleska kazališta te izazvao nezapamćeni interes

Nakon što je na Broadwayu postao hit te ostvario zaradu od približno 50 milijuna dolara, kontroverzni rock mjuzikl 'Spring Awakening' (Proljetno buđenje) ovih dana stiže i na daske engleskih teatara. Djelo je nastalo prema tekstu 'Dječja tragedija' njemačkog dramaturga Franka Wedekinda iz  1891. godine, a bavi se odrastanjem i mladima u prvom susretu sa seksualnosti.

Novo uprizorenje Wedekindovog teksta, osim stare priče o masturbaciji, homoseksualnosti  i seksualnom eksperimentiranju, aktualizirano je i temama pobačaja, dječjeg zlostavljanja i pedofilije.

Beskompromisni mjuzikl, kako su ga nazvali američki kritičari, zbog škakljive tematike već je nekoliko puta prošao kroz cenzuru, pa čak i zabranu engleskih kazališta. Djelo je prvi puta izvedeno davne 1963. godine, no nakon samo dvije večeri Lord Chamberlain je stavio veto na njegovo izvođenje koji je vrijedio sve do 1968. Razlog je bio navodno promicanje tinejdžerske seksualnosti i napad na konvencionalni moral, prenosi Guardian.

Ponovni dolazak u London, u kazalište Lyric Hammersmith, izazvao je nezapamćeni interes, te su sve karte za premijeru zakazanu za 3. veljače već rasprodane. Jesu li minula desetljeća proširila vidike i pomaknula granice, tek ćemo vidjeti.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još