SVEČANOST NA PROKURATIVAMA

Otvoreno 56. splitsko ljeto

15.07.2010 u 08:57

Bionic
Reading

Premijernom izvedbom Verdijeve opere 'Otello' na splitskim Prokurativama otvoreno je 56. splitsko ljeto

Splitsko ljeto otvorio je predsjednik Ivo Josipović istaknuvši je da je ponosan što je pokrovitelj ovogodišnjega festivala koji, kako je rekao, niz godina daje ljepotu, umjetnost i kulturu te je svečanost dobrote i ljubavi.

'Split je prije svega grad kulture i glazbe i upravo zato nije čudo što se ovaj festival održao toliko godina i svake godine s ambicioznijim programom', rekao je Josipović dodajući kako je uvjeren da će i ovogodišnje Splitsko ljeta ostati zapamćeno.

Nazočnima se obratio i ministar kulture Božo Biškupić rekavši kako se Splitsko ljeto više od pola stoljeća kreće uzlaznom putanjom i pridonijelo je da se Split legitimira kao istinsko kulturno središte ovoga dijela Europe. "Umjetnički profil festivala nastoji baštiniti scenski potencijal antičkih, starokršćanskih, povijesnih i suvremenih djela", dodao je.

Pozdravljajući nazočne splitski gradonačelnik Željko Kerum rekao je da je Splitsko ljeto festival od iznimne nacionalne i međunarodne vrijednosti, a temelji su mu bogatstvo materijalne i nematerijalne baštine.

Premijera Verdijeva 'Otella' izvedena je u međunarodnoj koprodukciji splitskoga HNK, teatra Verdi iz Trsta i Festivala 'la Coruna'.

Operom je ravnao Nikša Bareza, režirao ju je Giullio Ciabatti, scenograf predstave je Pier Paolo Bisleri

Glavna uloga Otella, mletačkog vojskovođe i guvernera Cipra povjerena je Badriu Maisuradzeu, vodećem dramskom tenoru moskovskoga Boljšoj teatra. Valentina Fijačko igrala je Otellovu ženu Desdemonu, a uloga Jaga, Otellovoga zastavnika, povjerena je Paolu Rumetzu. Jagina žena i Desdemonina prijateljica bila je Žana Marendić-Bučević, a uloga Cassioa, mletačkog bojnika, povjerena je Marku Cvetku. Ivica Čikeš bio je u ulozi Lodovica, mletačkog veleposlanika, a glasnik je bio Mate Akrap.

Kostimografkinja predstave je Chiara Barichello, a oblikovatelj svjetla Lurai Saleri

Uoči ceremonije otvaranja 56. Splitskog ljeta predsjednik Josipović nazočio je u splitskoj Palači Milesi otvaranju izložbe Harija Ivančića 'Zemljina kora, zemljina koža'.