MJESEC KAZALIŠTA

Otvoreno 10. osječko ljeto kulture

30.06.2010 u 14:36

Bionic
Reading

U povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi predstavom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku 'Opera za tri groša' Bertolta Brechta, u režiji Željka Vukmirice, počelo 10. osječko ljeto kulture, koje će trajati do 22. srpnja

Osječko ljeto kulture otvorio je gradonačelnik Krešimir Bubalo, istaknuvši da je to najvažnija kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj prepoznatljiva po novim iskoracima prezentiranja kulture u najširem smislu riječi. 'Kazališna, dramska, glazbena, filmska, dječja književna i likovna umjetnost, ukupno 39 različitih ostvarenja, održavat će se na 13 različitih lokacija, među kojima je osječka Tvrđa i sama biser kulture i povijesti najprepoznatljivija', rekao je.

'Otvarajući osječku manifestaciju kulture, u kojoj sudjeluju i brojni gradovi prijatelji, gradonačelnik Bubalo je kazao kako je večeras počela plutati osječka ljetna kulturna mreža', te svim izvođačima i posjetiteljima, kojih će prema njegovim riječima biti i više od 10 000, poželio je istinski lijepe doživljaje.

Osječko ljeto kulture održava se u sklopu proslave sv. Petra i Pavla, zaštitnika Grada Osijeka. Za ovu kulturnu manifestaciju Grad je izdvojio 950.000 kuna, a ostali iznos do 1,17 milijuna kuna, koliko će stajati Osječko ljeto kulture, osigurali su sponzori i Ministarstvo kulture. Najbolja ostvarenja različitih kulturnih sadržaja bit će nagrađena s pet tisuća kuna.

Između ostalog na Osječkom ljetu kulture bit će premijerno izvedena predstava 'Cabaret tur-retur', autorski rad studenata osječke Umjetničke akademije i njihova profesora Alena Ćelića. U kazališnom, književnom i glazbenom dijelu programa tijekom narednih dana predstavit će se gradovi prijatelji Pečuh, Maribor, Nitra, Ploesti, Tuzla i Subotica.