MUCALO PREDSTAVIO PROGRAM

'Podcjenjujete me, nisam ulični pjevač'

10.06.2010 u 08:28

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće kasno sinoć imenovalo je za novog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu pjevača i diplomiranog ekonomista Duška Mucala (56), kojeg je na tu dužnost početkom ovog tjedna jednoglasno predložilo Kazališno vijeće. Za konačno postavljanje na funkciju čeka se još potvrda ministra Bože Biškupića

Za Mucala je glasalo svih 13 prisutnih vijećnika od ukupno 25, koliko ih to tijelo ima.

U prvoj izjavi nakon imenovanja Mucalo je rekao da je iznenađen 'medijskom pompom' kojom je praćen njegov izbor za intendanta splitskog HNK.

'Nisam ulični pjevač, takvi me nazivi podcjenjuju. Pustite me da radim godinu dana pa onda ocijenite jesam li diletant', rekao je Mucalo.

Prije glasanja o njegovom imenovanju za intendanta, Mucalo se obratio vijećnicima rekavši da je očekivao žestoke reakcije nakon kandidature za intendanta, ali, kako je naglasio, ne ovako žestoke. 'Ja sam dovoljno ozbiljan i znam kakva me odgovornost čeka', rekao je obećavši da će Split, s njim na čelu HNK, dobiti jedno od najprestižnijih kazališta u Hrvatskoj.

Najavio je da će se zauzimati da program u splitskom HNK-u većinom bude hrvatski, a da će se iz inozemstva uzimati djela koja korespondiraju s Hrvatskom. Primjedbe u medijima da će s njim na čelu u splitskom HNK-u dominirati estrada i klaunovi nazvao je glupošću. Rekao je i da će se zauzimati za prevladavanje nesuglasica u splitskom HNK-u.

'Dovest ću novi naraštaj gledatelja u HNK Split', istaknuo je dodavši da mu je posebice važan odnos prema gledateljima te da će mu oni biti glavni kritičari.

Kazao je da su ga za intendanta izabrali Splićani koji su prije godinu dana na lokalnim izborima za gradonačelnika izabrali Željka Keruma, čija stranka u Gradskom vijeću ima većinu.

'Gradsko vijeće je izabralo Kazališno vijeće koje je mene predložilo, a Gradsko vijeće je prihvatilo taj prijedlog, što znači da su me izabrali građani Splita', kazao je Mucalo.

Što o izboru misle neki Splićani?

Luka Barbić, glazbenik i član grupe TBF koja ima određena iskustva u kazališnom životu, kazao je: 'Mi svi znamo Mucala kao glazbenika, susretali smo se s njim na nekim zajedničkim nastupima i manifestacijama. Na osobnoj razini smo dobri s njim i ja o čoviku ne mogu reć lošu rič, ali on nije kompetentan. On ne poznaje ni naš teatar, a kamoli suvremeni teatar u svitu. Novi trendovi su za njega SF, nije to 'Mala Floramy'.'

Novinar i književnik Ante Tomić bio je kratak i jasan te naglasio da je taj izbor još jedan trijumf neukusa u Splitu, ali je ukazao na još jednu važnu činjenicu: 'Treba biti otvoren i kazati da se splitsko kazalište ni u proteklih osam godina i dva mandata dosadašnjeg intendanta Milana Štrljića nije moglo podičiti nekim dometima i suvremenim iskorakom. No to ne mijenja konstataciju o trijumfu neukusa.'

Predsjednica Kazališnog vijeća Sanja Erceg Vrekalo je, obraćajući se vijećnicima prije glasanja, istaknula, među ostalim, da je od svih deset kandidata na natječaju za intendanta Mucalo imao najcjelovitiji program.

Glasanju nisu prisustvovali vijećnici HDZ-a, SDP-a i neovisni vijećnici koji su napustili sjednicu Gradskog vijeća nakon sporenja s predsjednicom tog tijela Nevenkom Bačić. U diskusiji o izboru direktorice Dječjeg Vrtića Marjan nastala je polemika između vijećnika koji nisu iz Kerumove Hrvatske građanske stranke (HGS) i predsjednice Gradskog vijeća Nevenke Bačić koja im u uzavrelom ozračju nije dozvolila daljnje diskusije.

Uslijedio je petnaestosatni prekid sjednice, a na nastavak ih se vratilo 13, među kojima je i HSP-ov vijećnik Luka Roguljić koji prethodno nije prisustvovao sjednici, što je bilo dovoljno za kvorum.

Gradonačelnik Željko Kerum je u izjavi novinarima optužio vijećnike koji su napustili sjednicu da su 'iskonstruirali svađu s predsjednicom Gradskog vijeća'.