4. - 19. LIPNJA U ZAGREBU

34. Dani satire - od Molierea do Frljića

31.05.2010 u 15:11

Bionic
Reading

Predstave 34. Dana satire, koji će se održati od 4. do 19. lipnja u Zagrebu, različitih su poetika i stilova, od onih kojima je svrha zabaviti, do onih koje na crnohumorni način govore o problemima svakodnevice, rekao je danas na konferenciji za novinare izbornik festivala Hrvoje Ivanković

Između 48 prijavljenih predstava, kako je napomenuo, što je najviše do sada, izabrano je njih 15 iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Uz nacionalna kazališta iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita i Zadra, na festivalu sudjeluje Šibensko kazalište, Teatar 2000/Teatar Exit, Komedija i Kerempuh, a iz inozemstva Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, kazališna skupina Beba 021, Narodno pozorište Sarajevo i Slovensko mladinsko gledališče.

Na programu su čak četiri predstava prema Moliereovim djelima ('Škola za žene', dvije verzije 'Građanina plemića' i 'Škrtičina'), suvremeni tekstovi o aktualnom stanju ('Proklet bio izdajica svoje domovine', 'Falsifikator' i druge) te nekoliko reinterpretacija klasika ('Dobar vojak Švejk', 'Ćelava pjevačica', 'Kate Kapuralica').

Hrvatski komediograf Fadil Hadžić zadovoljan je što Dani donose sedam djela suvremenih domaćih pisaca, čime, istaknuo je, potiču kazališta da se okrenu domaćem piscu i igraju hrvatska suvremena djela, koja su i najgledanija.

Festival je posvećen dubrovačkom piscu Vlahu Stulliju (1768-1846), upamćenom po svom jedinom kazališnom djelu 'Kate Sukurica' (Kapuralica), komediji iz 18. stoljeća, koja je na pozornice došlo tek 1966. godine, nakon čega je dobila svoju istarsku, splitsku i zadarsku varijantu.

Osim u Kerempuhu predstave će igrati u zagrebačkom HNK i u Zagrebačkom kazalištu mladih

U ocjenjivačkom sudu, koje će zadnji dan dodijeliti nagrade Zlatni smijeh, su Helena Buljan, Željka Turčinović i Aida Bukvić.

Na konferenciji je predstavljena i nova mrežna stranica Kerempuha, organizatora Dana satire.

Raspored predstava pogledajte na službenim stranicama Satiričkog kazališta Kerempuh