Kazalište U 71. GODINI

Preminuo glumac Davor Borčić

  • Autor: tportal.hr
  • 11.5.2010 16:35:20
  • 11.5.2010 15:11:03

U Zagrebu je u ponedjeljak u 71. godini preminuo Davor Borčić, glumac Zagrebačkog kazališta mladih, potvrdilo je to kazalište

Davor Borčić (1940 – 2010) ostavio je neizbrisiv trag, kako u stvaralaštvu Zagrebačkog kazališta mladih, u kojem je profesionalno djelovao punih 40 godina, tako i u hrvatskoj kulturi. Proveo je pola stoljeća na pozornici mnogobrojnih kazališta, ostvarivši stotine uloga.

Od 1952. godine pa do danas odigrao je 129 premijernih naslova gostujući u 16 različitih ansambala, no uvijek je bio vjeran Zagrebačkom kazalištu mladih čijim je članom bio punih 40 godina, odigravši više od 80 predstava.

Davor Borčić prvi susret s publikom imao je 1952. godine u Splitu, dok je druženje sa zagrebačkom publikom započelo ispitnom predstavom Henrika Ibsena 'Hedda Gabler'. Prvi profesionalni nastup ostvario je na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta 1964. godine, u predstavi Milana Grgića 'Hranjenik'.

Tijekom studija na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, najveći utjecaj na njegovo obrazovanje i daljnji rad ostavio je profesor i mentor dr. Branko Gavella, od kojeg je naučio prva znanja o kazalištu.

Ulazak u ansambl Zagrebačkog kazališta mladih (1966) omogućio mu je da dokaže različitost svog stvaralaštva, a svojim je djelovanjem pridonosio usponima Zagrebačkog kazališta mladih. U hrvatskom kazalištu je Davor Borčić tijekom desetljeća pokazao da s lakoćom svladava najrazličitije dramske naslove, od klasičnih djela kao što su ona Shakespearea, Držića i Krleže, do suvremenih dramskih rukopisa Ionesca, Mullera, Bakmaza, Kušana i Bakarića.

U Zagrebačkom kazalištu mladih ostvario je značajne uloge u predstavama kao što su 'Kapetan John Piplfox' B. Drozdowskog, u režiji Božidara Violića, 'Tom Sawyer' prema romanu Marka Twaina, a u režiji Tomislava Durbešića, Nemčićev 'Kvas bez kruha' u režiiji Božidara Violića, Ionescov 'Neplaćeni ubojica' u režiji Joška Juvančića, Shakespearov 'Hamlet' u režiji Petra Večeka, Kušanovi 'Naivci' u režiji Mire Međimorca, Krležine 'Adam i Eva' u režiji Zdenka Blaževića i 'Zastave' u režiji Georgija Para, a nastupao je i na Dubrovačkim ljetnim igrama te u televizijskim serijama i filmovima.

Komemoracija Davoru Borčiću održat će se 12. svibnja u 15 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još