DVIJE PREMIJERE

Deseto Osječko ljeto kulture od 29.lipnja

10.05.2010 u 15:26

Bionic
Reading

Jubilarno 10. Osječko ljeto kulture održat će se od 29. lipnja do 21. srpnja, a ukupni troškovi priredbe trenutačno se procjenjuju na 1,17 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za novinare organizacijskog odbora

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kazao je kako će iz gradskoga proračuna, za organizaciju priredbe biti izdvojeno 950.000 kuna dok će ostatak osigurati Ministarstvo kulture i sponzori. Dodao je kako se očekuje da će 39 različitih kulturnih sadržaja ovogodišnjeg OLJK-a posjetiti više od 10.000 građana te da će Organizacijski odbor i ove godine nagraditi najbolja ostvarenja novčanim nagradama od 5000 kuna.

Izbornik programa redatelj Robert Raponja izvijestio je da će OLJK ponuditi nekoliko premijernih predstava, među kojima 'Operu za tri groša' Bertolta Brechta, u režiji Željka Vukmirice i izvedbi osječkoga HNK-a te dječje predstave 'Dječaci Pavlove ulice', autora Ferenca Molnara i Matka Botića, u izvedbi osječkog Dječjeg kazališta i Hrvatskoga kazališta u Pečuhu.

Premijerno će biti izvedena predstava 'Cabaret tur-retur', autorski rad studenata osječke Umjetničke akademije i njihova profesora Alena Čelića te lutkarska predstava 'Čudovišta u muzeju', koju realiziraju Umjetnička akademija i osječki Muzej Slavonije.

Raponja je napomenuo kako će se u kazališnom, književnom i glazbenom dijelu programa predstaviti gradovi prijatelji Maribor, Pečuh, Nitra, Ploesti, Tuzla i, Subotica, a namjera je organizatora da sadržaji koji na OLJK-u budu premijerno ili reprizno realizirani, budu izvedeni i u tim gradovima.