Kazalište FESTIVAL MALIH SCENA

Najbolje iz regije uz gruzijsko otkriće, recesiji usprkos

17. Međunarodni festival malih scena održat će se od 3. do 11. svibnja u Rijeci, a programski je naslonjen na kazalištu mrzak, ali neizbježan pojam – recesiju. Usprkos tomu izbornik Jasen Boko složio je vrlo dobar regionalni program, uz jedan kazališni izlet u svijet - originalno gruzijsko čitanje Shakespeareovog 'Macbetha'

Festival, tematski naslonjen na život s traumom, u ponedjeljak otvara predstava Narodnog pozorišta Beograd 'Derviš i smrt' po romanu Meše Selimovića, a u režiji Egona Savina. Slijede predstave Zagrebačkog kazališta mladih, 'Zagrebački pentagram' Paola Magellija i 'Oprostite, mogu li vam ispričati?' Anice Tomić i Jelene Kovačić, najzastupljenijeg autorskog tandema ovogodišnjeg festivala, kojima će biti izvedena i predstava 'Menažerija', domaćina festivala, HKD Teatra iz Rijeke.

Od domaćih autora tu je i Oliver Frljić, čiji 'Škrtac', nažalost, neće biti izveden, ali će imati čast zatvoriti festival predstavom 'Proklet bio izdajica svoje domovine', koju je napravio sa Slovenskim mladinskim gledališčem. Sa susjednog zapada stiže još jedna regionalna kombinacija, bosanski redatelj Dino Mustafić i Slovensko narodno gledališče iz Maribora s predstavom 'Bliže', Patricka Marbera.

theatrefestival-rijeka.hr
'Žaba'
Sarajevski Kamerni teatar 55 na festivalu će izvesti hvaljenu predstavu 'Žaba', hrvatskog dramatičara Dubravka Mihanovića, u režiji Elmira Jukića, a iz Srbije nam, osim 'Derviša', stižu Musilovi 'Sanjari', Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Miloša Lolića, te Abaireova 'Zečja jama', Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Filipa Grinvalda, komad koji je prije godinu dana premijerno postavljen na zagrebačkim daskama u izvedbi Planet Arta.

Jedina predstava izvan regije stiže iz Gruzije i tek naslovno je klasik. Spektakularna inscenacija Shakespeareovog 'Macbetha' suvremenim sredstvima, maštovitom upotrebom svjetla i zvuka, akrobacijom, video-projekcijom i dinamičnom režijom mladog Davida Doiashvilija nudi se kao vrlo originalno čitanje klasika.

MFMS je od 1994. godine, kada ga je pokrenuo glumac Nenad Šegvić, ostao vjeran, recesiji usprkos, svom inzistiranju na suvremenom izrazu, prvorazrednom glumačkom kazalištu i izvedbama koje omogućuju najneposredniji dodir izvođača i publike. Festival je natjecateljskog karaktera, a ocjenjivački sud koji će dodijeliti nagrade u desetak kategorija ove godine čine književnica i sveučilišna profesorica Daša Drndić, splitska glumica Zoja Odak, beogradski glumac Voja Brajović, riječki sveučilišni profesor Elvio Baccarini i mariborski glumac Tadej Toš.

Program festivala:

3. 5. u 19.30 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
M. Selimović: DERVIŠ I SMRT
Narodno pozorište Beograd, Srbija
Režija: Egon Savin

4. 5. u 19.30 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
'ZAGREBAČKI PENTAGRAM'
Zagrebačko kazalište mladih
Režija: Paolo Magelli

5. 5. u 19.00
sati
Filodrammatica
'OPROSTITE, MOGU LI VAM ISPRIČATI?'
Zagrebačko kazalište mladih / Drama
Režija: Anica Tomić

5. 5. u 20.30 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
'MENAŽERIJA'
HKD Teatar Rijeka
Režija: Anica Tomić

6. 5. u 20.00 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
R. Musil: 'SANJARI'
Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd
Režija: Miloš Lolić

7. 5. u 19.30 sati
Filodrammatica
P. Marber: 'BLIŽE'
Slovensko narodno gledališče, Drama, Maribor, Slovenija
Režija: Dino Mustafić

8. 5. u 19.30 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Shakespeare: 'MACBETH'
V. Abashidze Drama and Music State Theatre, Tbilisi, Gruzija
Režija: David Doiashvilli

9. 5. u 19.00 sati
Filodrammatica
D. Mihanović: 'ŽABA'
Kamerni teatar 55, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Režija: Elmir Jukić

9. 5. u 18.00
sati - predstava izvan konkurencije

9. 5. u 21.00 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
D. L. Abaire: 'ZEČJA JAMA'
Beogradsko dramsko pozorište, Srbija
Režija: Filip Grinvald

10. 5. u 19.30 sati
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
O. Frljić: 'PROKLET BIO IZDAJICA SVOJE DOMOVINE'
Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana, Slovenija
Režija: Oliver Frljić
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još