U OČEKIVANJU PREMIJERE

Rezolutno suvremeni 'Hamlet' u Splitu

03.04.2010 u 09:20

Bionic
Reading

Ako u čitavoj dramskoj literaturi postoji ultimativni pièce de résistance, onda je to bez sumnje Shakespearov 'Hamlet'. Stoga svaka nova postava vremešnog komada s pravom izaziva pažnju

Sa splitske pozornice 'Hamlet' je bio odsutan skoro dvadesetak godina, a nova postava (premijera, 7. travnja) najavljuje se kao jedna od uzbudljivijih produkcija u ne baš uzbudljivoj aktualnoj sezoni. Naime, nakon niza ziheraških naslova u kojima je prevladavao laki ton komike, 'Hamlet' u grandioznoj maniri zatvara sezonu, koju bi se najljubaznije moglo okrstiti kao komornu.

Naravno, administracija splitskog HNK govorila je na novinskoj konferenciji o 'svečanosti kazališta' te o 'Hamletu izvan konvencija' dok su neki članovi ansambla, po vlastitom svjedočenju, simbolički 'padali na koljena' od dramskog intenziteta.

No prave razloge opreznog iščekivanja novog Hamleta valja tražiti prije svega u gostujućem režiseru Aleksandru Ogarjovu, koji je u Splitu već postavio Ionescovu 'Ćelavu pjevačicu' i 'Zločin i kaznu' Dostojevskog. Ruski režiser pokazao se kao spretni manipulator (u najboljem smislu te riječi) scenskog prostora koji suvereno barata čitavom paletom teatarskih izričaja, glazbom, svjetlom, pokretom… Njegova suvremena poetika dala je naslutiti režisera koji nije toliko tendenciozan u svom pristupu što zna biti učestala manira glasovitijih režisera današnjice, već sugestivan i visoko simboličan, otvarajući široko interpretativno polje.

Prve fotografije produkcije Hamleta koje je ustupilo splitsko kazalište najavljuju očišćenu pozornicu i rezolutno suvremene kostime. Uz vjernu redateljevu suradnicu Veru Martinovu koja potpisuje kostime i scenografiju, novi 'Hamlet' inkorporira i autorski video materijal (Dan Oki) te članove zbora u ulozi glumačke družine. Istina, ideja o sjedinjenju različitih ansambala koji dijele istu kazališnu kuću zaista nije revolucionarna, no u anakronom funkcioniranju hrvatskih narodnih kazališta iznimno je dobrodošla.

U naslovnoj ulozi nastupa Mijo Jurišić, koji je igrao Raskoljnikova u 'Zločinu i kazni'. Imena koja na ekstenzivnoj glumačkoj listi plijene pažnju su Anastasija Jankovska, nova i vrsna članica splitskog ansambla, u ulozi Ofelije te Trpimir Jurkić kao Polonije.

Ogarjov je najavio 'Hamleta' kao simboličko mjesto previranja ljudskog i nadljudskog, kao priču o razaračkoj snazi ljubavi.