'DA JE PROKLET KAM'

Čeprkanje po životu ukletog pjesnika

02.04.2010 u 10:08

Bionic
Reading

'Da je proklet Kam - elegija vrhu zalutale duše' prva je predstava koja će se održati u okviru nove manifestacije riječkog Kazališta KamovFest, ustanovljene u povodu obilježavanja stoljeća od smrti Janka Polića Kamova, ali i posljednja ovosezonska premijera Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca

Režiju i dramaturgiju potpisuje istaknuti hrvatski redatelj srednje generacije Lary Zappia.

‘Svjestan sam da Kamov nije moj dramski pisac, ali je drama njegova života apsolutno moje pismo. Stoga će moj hommage stoljeću odsutnosti Kamova biti čeprkanje po kratkom životu ukletog pjesnika, životu koji je stoput uzbudljiviji od njegovih drama. Naime, Kamov je živio svega 24 godine, ali je živio kao meteor. Iza sebe je ostavio dvije tisuće stranica, pritom putujući s jednog kraja Europe na drugi kada je to iziskivalo vremena, truda i novca. Tako da je tekst, odnosno predložak prema kojem radimo predstavu, sada u relativno fluidnoj formi. Ali suši se, stvrdnjava poput cementa i ako Bog da formirat će buduću predstavu’, kaže Lary Zappia.

Naglašava kako će predstava, u prvom planu, više biti stanje duha iz kojeg je Kamov stvarao, a tek u drugom ono što podsjeća na dokument, ali s puno dobre literature, lijepih slika, izvrsne glume i odlične glazbe.

‘Ne radimo, dakle, dokumentarnu dramu već poetsku polifonu formu’, najavljuje Zappia te ističe kako mu je stota obljetnica smrti Janka Polića bio izvrstan povod da se uhvati u koštac s piscem za kojim poseže već 20 godina.

U glavnim su ulogama Igor Kovač (Kamov) i Iva Mihalić (Kitty), dvoje mladih i talentiranih glumaca, diplomanata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti koji su već ostvarili zapažene uloge. Iva Mihalić je 2008. bila nominirana za najbolju mladu glumicu u kategoriji do 28 godina za Nagradu hrvatskog glumišta i to za ulogu Klare u predstavi ‘Cardenio’ u produkciji Glumačka družine Histrioni. S druge strane, Igora Kovača mogli smo vidjeti u popularnim TV serijama, poput ‘Mamutice’ i ‘Naše male klinike’.

U predstavi sudjeluju glumci ansambla Hrvatske drame, Anastazija Balaž Lečić, Žarko Radić, Damir Orlić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Jasmin Mekić, Denis Brižić, Olivera Baljak, Davor Jureško, Biljana Torić i Alen Liverić te glazbenici, violinistica Andrea Rizoniko i harmonikaš Marin Tuhtan, a korišteni su dijelovi glazbe Milutina Polića ‘Sitne pjesme’, u izvedbi pijanistice Sare Rapotec.

Scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, koreograf Mark Boldin, koji potpisuje i scenski pokret te skladatelj Duško Rapotec Ute, zaslužan za izbor glazbe. Oblikovatelj svjetla i projekcija je Deni Šesnić.

Praizvedba predstave ‘Da je proklet Kam’ elegija vrhu zalutale duše održat će se u petak, 9. travnja 2010. godine u 19.30 sati. Reprizne izvedbe su na programu 10. i 12. travnja u sklopu Kamovfesta te 13. i 14. travnja na redovnom programu riječkog Kazališta.