Kazalište SVEČANOST NA KORZU

50 godina Gradskog kazališta lutaka Rijeka

  • Autor: Hina
  • 29.3.2010 20:49:03
  • 29.3.2010 20:41:41

Programom na Korzu u ponedjeljak je počela proslava 50. obljetnice osnutka riječkoga Gradskog kazališta lutaka

Svečanost su otvorile Riječke mažoretkinje, nakon njih predstavili su se riječki dječji zborovi 'Mali Riječani' i 'Morčići', a Gradsko kazalište lutaka izvelo je popularni mjuzikl 'Ježeva kućica'.

Riječko Gradsko kazalište lutaka osnovano je 29. ožujka 1960. godine odlukom narodnog odbora tadašnje riječke općine Stari grad. U prvoj godini kazalište je priređivalo predstave u tadašnjemu Narodnom muzeju, to jest Guvernerovoj palači, a 1961. godine otvorena je scena tog kazališta u gradskoje četvrti Brajdi, gdje djeluje i danas.

Riječko Gradsko kazalište lutaka je pokretač i osnivač Međunarodne revije lutkarskih kazališta koja će se ove godine održati 15. put. Ono je 2004. godine bilo domaćin svjetskog kongresa UNIMA-e, međunarodne organizacije lutkarskih kazališta.

Ravnateljica tog kazališta Zrinka Kolak-Fabijan kao najveći problem u njegovu radu ističe nedostatak prostora jer dvorana i pozornica ne zadovoljavaju potrebe koje donose suvremena i tehnološki napredna rješenja u razvoju lutkarstva.

Izdavanje monografije riječkoga Gradskog kazališta lutaka najavljeno je za jesen.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još