Kazalište SPLITSKI TEATAR APSURDA

Split raspustio Kazališno vijeće, Štrljić ostao netaknut

Gradsko vijeće Splita na sjednici održanoj u petak razriješilo je dužnosti dosadašnje članove Kazališnog vijeća HNK Split, no nije raspravljao o zahtjevu za smjenu intendanta Milana Štrljića

Gradsko vijeće razriješilo je članove Kazališnog vijeća HNK Split Ivanu Tomić – Ferić, Gorana Sučića, Vanesu Klevu i Marka Pecotića te imenovalo novo vijeće u sastavu Joško Čelan, Sanja Erceg Vrekalo, Ivica Pervan i Marko Pecotić, koji je na istoj sjednici razriješen dužnosti pa na nju opet vraćen. Prije glasanja za smjenu starog Kazališnog vijeća HDZ-ovi vijećnici napustili su sjednicu. Premda je polemika oko kazališta bila vrlo burna, u njoj nije sudjelovao splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Novoizabrano Vijeće trebalo bi najesen birati novog intendanta HNK jer Milanu Štrljiću završava mandat. Premda se očekivalo da će na sjednici biti rasprave o zahtjevu za smjenom dosadašnjeg intendanta Štrljića, to se nije dogodilo. Podsjetimo, Kazališno vijeće je u četvrtak većinom od četiri glasa (Nenni Delmestre, Ivana Tomić-Ferić, Goran Sučić, Vanesa Kleva) i jednim protiv (Marko Pecotić, manji dio mandata, član kojeg je izabralo Gradsko vijeće) izglasalo prijedlog za razrješenje intendanta.

Grad raspušta Kazališno vijeće, Vijeće razrješuje Štrljića

Na istoj, 10. sjednici GV Splita raspravljalo se i o dva konkretna slučaja prodaje stana u široj gradskoj jezgri i o tome treba li grad iskoristiti pravo prvootkupa i kako u budućnosti rješavati slične slučajeve. Gradonačelnik Željko Kerum je naglasio da treba popisati gradsku imovinu, sve stanove i poslovne prostore da se vidi čime Grad raspolaže.

'Svih ovih godina prodalo se puno tih nekretnina po cijenama koje nisu tržišne, do tisuću eura po kvadratu, a da Grad nije u tome sudjelovao niti koristio pravo prvootkupa. Prodalo se puno prostora po Marmontovoj ulici i po Rivi, na najatraktivnijim lokacijama i u tome je Grad sigurno bio zakinut. To treba objaviti, pa će se vidjeti tko je opljačkao Split', zaključio je Kerum i predložio da se istraži što je sve i po kojoj cijeni prodano u posljednjih dvadeset godina.

U raspravi je naglašeno da Grad mora imati plan i strategiju upravljanja starom gradskom jezgrom, pa će se na taj način imati okvir za odluke o prvootkupu nekretnina. Konzervatori i restauratori inače vode brigu i kontrolu nad Dioklecijanovom palačom i starim dijelom grada, ali je važno i da se Grad potpuno uključi u te aktivnosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više