ODLAZAK PICAFERAJA

Umro glumac Ljubomir Kiki Kapor

13.03.2010 u 20:44

Bionic
Reading

Dramski umjetnik Ljubomir Kiki Kapor preminuo je danas u 78. godini u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti, izvijestilo je Gradsko dramsko kazalište Gavella čiji je Kapor bio dugogodišnji član

Ljubomir Kapor (Korčula, 1932.) počeo je glumiti u Gavelli još kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti, u Krležinoj “Golgoti” redatelja Branka Gavelle, prvoj premijeri tog kazališta.

 

Od tada je mnogobrojnim ulogama obilježio hrvatsko glumište, među ostalima ulogom Jakova u predstavi "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića, Iže u "Ribarskim svađama" Carla Goldonija, don Zane u Marinkovićevoj "Gloriji".

 

Kao nezamjenjivi član ansambla glumio je i u predstavama "Lift za kuhinju" Harolda Pintera, "Kraljevo" Miroslava Krleže, "Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova i "Richard II" Williama Shakespearea.

 

Glumio je u televizijskim serijama "Prosjaci i sinovi", "U registraturi", a popularnost je stekao ulogom Picaferaja u "Velom mistu". Kapor je i nakon dijagnosticiranja teške bolesti nastavio glumiti, a jedna od posljednjih uloga bila mu je u seriji "Luda kuća".

 

Njegova filmografija također je iznimno bogata. Glumio je, među ostalim, u filmovima "San o ruži" Zoran Tadića, "Život sa stricem" Krste Papića, "Treća žena" Zorana Tadića, "Maršal" Vinka Brešana, "Kenjac" Antonia Nuića.

 

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i nekoliko nagrada Zlatni smijeh na Danima satire, nagrade Marul na Marulićeviim danima te Nagrade hrvatskog glumišta.