FESTIVAL HRVATSKE DRAME

Devet predstava na Marulićevim danima

01.03.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Na 20. po redu Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani biti će prikazano devet predstava iz jednako toliko hrvatskih kazališta

Za ovogodišnje Marulićeve dane bile su prijavljene 22 predstave, od kojih 21 iz Hrvatske te jedna iz Srbije. O izboru je odlučilo Vijeće Marulićevih dana, prihvativši jednoglasno izvješće Nenni Delmestre, izbornice Festivala, priopćeno je iz splitskog HNK-a.

Bit će izvedeno devet predstava: drama 'Alabama' Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka i u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba; 'Balon' Mate Matišića u režiji Mislava Brečića i izvedbi zagrebačkog Teatra EXIT; drama Tatjane Gromače 'Crnac' redatelja Tomija Janežiča riječkog HNK Ivana pl. Zajca; predstava 'Fragile' Tene Štivičić u režiji Snježane Banović u izvedbi osječkog HNK-a; 'Kraljevo' Miroslava Krleže u izvedbi zagrebačkog HNK-a redatelja Ozrena Prohića; autorski projekt redateljsko-dramaturškog tima Anice Tomić i Jelene Kovačić 'Menažerija', u izvedbi HKD Rijeka; predstava 'Prije sna' Lade Kaštelan u izvedbi HNK Split i režiji Ivice Boban; predstava 'Zagrebački pentagram' Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića koju je režirao Paolo Magelli, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih; te predstava 'Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve' Mirana Kurspahića i Rone Žulj u izvedbi Teatra ITD iz Zagreba.

Zadnjeg festivalskog dana, po podjeli festivalskih nagrada, izvan konkurencije bit će prikazana komedija 'Škrtičina' Marijane Nole koju je u Šibenskom kazalištu postavio redatelj Zoran Mužić.

Na ovogodišnjim jubilarnim 20. Marulićevim danima bit će dodijeljene i nagrade Marin Držić Ministarstva kulture RH za najbolji novi dramski tekst.

U Popratnom programu festivala bit će upriličen okrugli stol ravnatelja hrvatskih kazališta a u Studentskom kampusu Sveučilišta u Splitu bit će održane studentske radionice. Ovogodišnji Marulićevi dani održat će se od 21. do 28. travnja u Splitu.