PREMIJERA 'LIZISTRATE'

Opscene scene u Hrvatskom saboru

21.02.2010 u 08:11

Bionic
Reading

Aristofanova komedija 'Lizistrata' u režiji mađarskog redatelja Róberta Alföldija premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca nakon što je javnost danima raspravljala o plakatu sa slikom penisa od marcipana, kojim je predstava najavljivana

Kako se i dalo naslutiti po provokativnim najavnim plakatima, na kojima stoji torta u obliku muškog spolnog organa, cijela je predstava nabijena seksualnom energijom. Ona proizlazi iz želje muških likova da svoje žene, političarke, nagovore na spolne odnose, no one se do samog kraja ne daju. Popuste tek kad uspiju u svojoj namjeri da njihovi muževi prestanu ratovati i da sklope mir.

Sedam žena, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Olivera Baljak, Andreja Blagojević, Anastazija Blaž Lečić, Biljana Torić i Tanja Tišma, od samog početka zavladaju cijelim Hrvatskim saborom, gdje je radnja i smještena. Uspješno se, ali teška srca suprotstavljaju svojim uspaljenim muževima, kojima umjetni penisi nadnaravne veličine proviruju iz hlača.

Glavne muške uloge igraju Dražen Mikulić i Alen Liverić, koji ni trena ne posustaju u svojim otvorenim namjerama. Pridružuju im se Jasmin Mekić, Damir Orlić, Tomislav Bundić, Alen Nezirević i Dmitrij Andrejčuk, a tu je i jedno dijete, Alen Hujić, koji se pojavljuje uglavnom s povezom na očima, kako ne bi vidio što se oko njega događa.

Odlično uigrana glumačka ekipa pomutila je saborsku svakodnevnicu. Ima tu svega, od oskudno odjevenih glumaca, preko vike, skakanja po stolovima i u publiku, polijevanja vodom, dima, tuče palicama, ali priča ipak završava pomirbom svih supružnika i strastvenim trenucima. Zagrljeni parovi po cijelom Saboru simuliraju seksualne odnose u različitim pozama.

Uz humor i otvorenu opscenost teksta, ovo uprizorenje 'Lizistrate' prikazuje i tamniju stranu komedije, postavljajući pitanja na teme identiteta, morala i čovječnosti.

Gledatelji, koji su popunili riječko kazalište do posljednjeg mjesta, izlazili su različitih mišljenja o predstavi. Onima kojima smeta muško spolovilo na sceni, redatelj poručuje da pročitaju Aristofanovo djelo jer sve što se ovdje može vidjeti, kaže, tamo je i napisano. Róbert Alföldi priznaje da je postojala bojazan hoće li ono što je radio s glumcima doći do publike, ali osmijeh na njegovom licu nakon predstave sve govori.
Izjavio je da mu je izuzetno drago što se naše zemlje stvarno međusobno ne razlikuju, a na pitanje  bi li se, kao glumice iz predstave, mogao odreći seksa i zbog čega, odgovara: 'Bih, zbog ljubavi.'

Po završetku premijere, dobro raspoložene glumice u društvu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, intendantice Nade Matošević i redatelja Róberta Alföldija, razrezale su tortu u obliku falusa i njome počastile uzvanike.

Reprize predstave ‘Lizistrata’ mogu se pogledati svakoga dana od 22. do 27. veljače u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.