PREDSTAVA U CIBONI

Nakon 19 godina 'Spli'ski akvarel' ponovo u Zagrebu

11.02.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Opereta Ive Tijardovića u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split gostovat će u zagrebačkom Košarkaškom centru Dražen Petrović u subotu 13. veljače. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a predstavu koja je premijerno izvedena u Splitu u studenom 2008. režirao je Krešimir Dolenčić

Uz zbor i orkestar splitske Opere, u glavnim će ulogama nastupiti Ivica Čikeš kao šjor Toma, Tajana Jovanović kao njegova žena Jovana, njihovu kćer Maricu utjelovit će Valentina Fijačko, njenog dragog Tonča Saša Jakelić, a Perinu Štranberu i njenog Lešandra igrat će Renata Sabljak i Goran Marković.

Glavnu ulogu u 'Spli'skom akvarelu' ima splitski puk Veloga Varoša, koji je u vrijeme nastanka operete bio tek težačko, sirotinjsko predgrađe. Arije kao što su 'O, kućo mala', 'Tonči, moj dragi Tonči' i druge danas su općeprihvaćene narodne pjesme, kao što je i sam autor (skladatelj i pisac libreta, no ujedno i redatelj, dirigent, koreograf i scenograf praizvedbe) postao dio legende.

Jednostavna fabula o ljubavi Marice i Tonča zbiva se oko malene težačke kuće koja i danas stoji u Varošu, a koju su Splićani sebi svojstvenom ironijom, upravo zbog njenih dimenzija, nazvali Vilom Ridulin. Pa iako na samoj praizvedbi, po bilješkama kazališnih kroničara, opereta nije najbolje prošla kod publike, 'Spli'ski akvarel' danas predstavlja trajnu i temeljnu vrijednost hrvatske glazbene baštine, a duh i šarm staroga Splita trajno je opčinio publiku. Predstava je od premijere u matičnoj kući dosad izvedena 27 puta, uvijek pred rasprodanim gledalištem, tako da ju je u Splitu vidjelo preko 16 tisuća gledatelja. Posljednje gostovanje 'Spli'skog akvarela' u Zagrebu dogodilo se prije 19 godina, kada je gledalište zagrebačkog HNK bilo do posljednjeg mjesta popunjeno u sve tri izvedbe.

Karte se nabaviti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinski, Cibona Fun Shopu, prodavaonici Croatia Recordsa u Bogovićevoj, u klubovima Roko i Akademija na zagrebačkom Jarunu te u sustavu Eventima, a na sam dan predstave na službenoj blagajni dvorane K.C. Dražen Petrović.