'ANA I MIA'

O anoreksiji i bulimiji u kazalištu Mala scena

15.01.2010 u 09:55

Bionic
Reading

Autorice Anica Tomić i Jelena Kovačić u kazalištu Mala scena pripremaju novu predstavu za mlade na temu anoreksije i bulimije pod nazivom 'Ana i Mia' čija će praizvedba biti 28. siječnja

Ana i Mia personificirani su izrazi za anoreksiju i bulimiju u govoru oboljelih djevojaka. Oboljelu djevojku igra Nika Mišković, a njezinu prijateljicu Mia Biondić. Riječ je o mladim glumicama, polaznicama magisterija glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Anica Tomić i Nika Mišković

U Hrvatskoj od poremećaja u prehrani boluje oko 90.000 osoba, uglavnom mladih djevojaka. Pričajući o bolestima, predstava istovremeno govori i o suosjećanju, razumijevanju, odrastanju, tijelu, hrani, usamljenosti, hrabrosti, ali i o ignoranciji i potpunoj neosjetljivosti društva koje oboljele odbacuje i na svojevrsni način stigmatizira.

'Imala sam trinaest godina, nisam znala što se događa, nitko mi nije rekao što se događa. Ana je izabrala mene… Ana me uvjerila da ne mogu živjeti bez nje. Uvijek je kraj mene… Toliko sam puta od nje pokušala pobjeći. Ponekad mi se činilo da sam u tome uspjela, da sam konačno pronašla pravo skrovište, ali Ana me uvijek pronađe, uvijek zna pronaći svoj put. I nije sama. Ana nikada ne dolazi sama. Ruku pod ruku s Miom…' - jedan je od monologa potresne predstave koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Projekt su podržali Garnier i Naklada Ljevak.

Praizvedba predstave bit će 28. siječnja, a svečana premijera 29. siječnja.