VJEČNI DJEČAK

Petar Pan u Zagrebačkom kazalištu lutaka

08.01.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Premijera predstave 'Petar Pan', nastala prema predlošku slavnog romana škotskog pisca Jamesa Matthewa Barrieja, održat će se 22. siječnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Predstavu je režirala Aida Bukvić, a u njoj glumi velik dio ZKL-ova ansambla. Predstava ZKL-a obuhvatit će svu slojevitost izvorne priče i prilagoditi je lutkarskom kazalištu, kombinirajući razne lutkarske tehnike. ZKL najavljuje raskošnu produkciju te pustolovne i romantične priče s legendarnim dječakom koji odbija odrasti.

Praizvedba drame J. M. Barrieja održana je 1904. godine, a potaknut velikim uspjehom predstave pisac je dramu pretvorio u roman naslovljen kao "Petar i Wendy". Roman je dobio i nastavak, a tijekom idućeg stoljeća nastalo je više djela nadahnutih likom dječaka koji ne želi odrasti.

Petar Pan, koji može sve što bi svako dijete moglo poželjeti - letjeti, razgovarati s vilama i sirenama, tući se s gusarima - čezne za majkom i toplom svakodnevicom obiteljskog doma, koja je drugoj djeci zamorna i dosadna. Petar, ipak, nije običan dječak i iza njegova dječjeg lica nazire se mračniji smijeh. Tako ova složena priča u sebi spaja romantični bijeg u zemlju snova i tragediju dječaka zarobljenog negdje između neba i zemlje.