Kazalište GOSTOVANJE U 22 GRADA

Balet HNK počinje drugi dio talijanske turneje

Izvedbom baleta 'Ščelkunčik' P.I. Čajkovskog Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split 5. siječnja u Teatro Pentagono u Bormiju, započet će drugi dio velike ovosezonske talijanske turneje, u sklopu koje će posjetiti 22 grada

Turneja je počela 4. prosinca u Bergamu, a završit će 26. veljače u Teatru Smeraldo u Milanu. Osim 'Ščelkunčika', na turneji izvode balete 'Don Quijote' Ludwiga Minkusa i 'Labuđe jezero' Čajkovskog.

Splitski Balet tom će turnejom obići, među ostalim, gradove Ferrara, Sanremo, Pescara, Vighizzolo, Porto Torres, Saronno, Faenza, Orvieto, Ascoli Piceno, Fabriano, Bologna, Rim, Arcore, Sacile, Varese, Mantova, Bolzano i Firenca.

Balet 'Ščelkunčik' Čajkovskog premijerno je izveden 2003. u splitskom HNK, u koreografiji Božice Lisak, a prema Waclavu Orlikowskom. Minkusov 'Don Quijote' premijeru je imao 2006. u koreografiji Valentine Ganibalove, koja je godinu kasnije na scenu postavila i 'Labuđe jezero' Čajkovskog.

U glavnim ulogama tih predstava na turneji nastupaju solisti splitskog Baleta, Elena Nikolajeva, Andrej Kremz, Irina Čaban, Artjom Žusov, Monica Dinoni, Julija Pivotskaja i Doron Perk.

U izvedbama 'Ščelkunčika', osim solista i članova ansambla, sudjeluju mladi polaznici baletnih škola u gradovima domaćinima.

Riječ je o trećoj uzastopnoj velikoj talijanskoj turneji Baleta HNK Split, nakon koje će ansambl u svojoj biografiji zabilježiti više od stotinu inozemnih izvedbi tijekom posljednjih nekoliko godina.

Osim u Italiji, splitski Balet posljednjih je godina s uspjehom gostovao u Španjolskoj, Njemačkoj, Izraelu, Sloveniji i Letoniji, a u planu su i nova inozemna gostovanja.

Talijanska turneja održava se u organizaciji uglednog baletnog menadžera Luigija Pignottija, dugogodišnjeg bliskog suradnika i menadžera Rudolfa Nurejeva.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više