POVRATAK NOGOMETU

20 godina kazališne skupine Montažstroj

21.12.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Montažstroj obilježava dvadeset godina uspješnog umjetničkog djelovanja kao nezavisna kazališna skupina s najdužim radnim stažem u Hrvatskoj s nogometno-plesnim spektaklom 'Srce moje kuca za nju'

Kazalište Montažstroj započelo je svoj javni život 1989. prilikom otvorenja retrospektivne izložbe Kazimira Maljeviča. U njegovu čast, 11 'nogometaša' u suprematističkoj odjeći izvelo je performans ispred gornjogradskog Muzeja suvremene umjetnosti.

Pod umjetničkim vodstvom Boruta Šeparovića i Olega Mađora, Montažstroj je ubrzo postao zaštitnim znakom istraživačkog i društveno-angažiranog kazališta prihvatljivog širem krugu publike.

Borut Šeparović o Montažstroju

Radovi Montažstroja oduvijek su otvarali aktualna i traumatična društvena pitanja; od socijalizma na zalasku, preko ratne svakodnevice, pa sve do prilagodbe društva tranzicijskom kapitalizmu. Svoju prepoznatljivost i danas dokazuje upornim eksperimentiranjem sa izvedbenim umjetnostima u umjetničkom i organizacijskom smislu.
Tijekom cijelog tog razdoblja Montažstroj je doživio brojne preobrazbe, mijenjajući strukturu, umjetničke koncepte, strategije i jezike, izvedbene i produkcijske metode, pa i zemlje u kojima djeluje. I dok je početno razvijao svoj osebujni program i stil kroz formiranje stalne skupine (jezgru su činili Srećko Borse, Damir Klemenić i Gordan Bosanac), danas djeluje prvenstveno kroz suradnju na projektima s umjetnicima najrazličitijih profila, osobama koji se profesionalno ne bave kazalištem poput beskućnika i nezaposlenih žena, pa čak i s napuštenim psima ('Kazalište vaše i naše mladosti', 'T-faktor', 'T-formance', 'I fuck on the first date', 'Timbuktu').

Međunarodnu vidljivost stekao je video spotom Croatia in flame (YO! For Croatia) koji je 1991. godine prikazan na MTV-u i brojnim produkcijama ('Rap opera 101', 'Everybody goes to disco from Moscow to San Francisco', 'Fragile', 'Terrible fish', 'Who is Woyzeck?') s kojima je gostovao je na prestižnim svjetskim festivalima.

Kako bi prigodno obilježio svoju obljetnicu, Montažstroj se vraća svojim počecima: teatralizaciji nogometne kulture. U suradnji s Plesnim centrom Tala izvest će nogometno-plesni spektakl 'Srce moje kuca za nju' 24. i 31. siječnja 2010. godine u HNK Zagreb.