Kazalište NAGRADNJAČA

Tko ide na 'Balade Petrice Kerempuha'

  • Autor: tportal.hr
  • 18.12.2009 13:04:42
  • 11.12.2009 14:28:53

Predstava 'Balade Petrice Kerempuha', koju je prema ciklusu pjesama Miroslava Krleže režijski osuvremenila Franka Petrović, premijerno je prikazana na pozornici Dramskog kazališta Gavella. Tportal.hr ovom prilikom nagrađuje svoje čitatelje ulaznicama za predstave 15, 18. i 19. prosinca

Šestero izvođača okupilo se oko jednog od najljepših tekstova ikada napisanih na arhaičnoj i izmišljenoj kajkavštini, scenski upotpunjenoj videoprizorima iz suvremenog života velegradske sirotinje. Tako je ciklus društvenoangažiranih Krležinih 'Balada' iz 1936, u čijem je središtu najpoznatiji probisvijet iz hrvatske pučke kulture, na Gavellinoj pozornici pokazao svu svoju današnju aktualnost.

Glumci Dijana Vidušin, Ivana Roščić, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Đorđe Kukuljica i Sven Šestak Krležinom poetskom tekstu dodali su dramsku dimenziju prenoseći publici zaigranost, drskost i proročansku mudrost 'Balada', u kojima Krleža progovara o socijalnoj nepravdi i raslojavanju, gubitku identiteta i utapanju u globalnosti, vječno prisutnim obrascima podjarmljivanja i tlačenja, kao i licemjerju i beskičmenjaštvu onih koji bi trebali biti moralne vertikale.

Preko pučkog junaka i skitnice Petrice Kerempuha Krleža je u 'Baladama' raskrinkao ljudsku glupost i sintetizirao događanje na sjevernohrvatskim prostorima od početaka sukoba s Turcima sve do svoje suvremenosti. Promatrane u cjelini, 'Balade' vrijede i kao opća priča o tragici ljudske egzistencije gdje je podjarmljena pozicija nižih društvenih slojeva povijesna stalnost.

Dramaturg predstave je Dubravko Mihanović, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Marita Ćopo, a autor glazbe Mojmir Novaković.


Po dvije ulaznice za predstavu 15. prosinca osvojile su Kristina Jelinić i Janja Aničić.

Po dvije ulaznice za predstavu 18. prosinca osvojile su Snježana Šala i Branka Bastjančić.

Po dvije ulaznice za predstavu 19. prosinca osvojile su Vesna Polančec i Tatjana Petrovčić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još